Fumatul omoară fiecare al 10-lea european

fumat_pasiv
Foto: Fumatul pasiv este la fel de dăunător PC: bzi.ro

Zece din decesele înregistrate în Europa sunt provocate de afecțiunile pulmonare, spun datele raportului elaborat de Societatea europeană pentru boli respiratorii, publicat în European Lung White Book.

Potrivit aceluiași raport, principala cauză ale acestor afecțiuni, în special al aparițiilor pulmoniilor, al cancerului pulmonar și tuberculozei este fumatul.

Contrar acestui raport, Organizația Mondială a Sănătății spune că fiecare al optulea om din Uniunea Europeană moare de aceste afecțiuni. Cea mai mare rată a mortalității se înregistrează în Belgia, Danemarca, Ungaria, Irlanda și Marea Britanie, pe când cele mai reduse, în Finlanda și Suedia. Mai mult, experții în sănătate trag un semnal de alarmă și spun că în următorii 20 de ani numărul deceselor provocate de cancerul de plămâni va continua să crească anume din cauza fumatului.

Totodată, o organizație din Marea Britanie, avertizează că în această țară bolile respiratorii, ajung să constituie cauza unui sfert din numărul total al deceselor. Membrii acesteia oferă consiliere și medicamente gratuite celor care doresc să se lase de fumat. Rezultatele par a fi pozitive, deoarece tot mai mulți oameni încearcă să renunțe astfel la acest viciu.

Profesorul britanic Richard Hubbard, specializat în boli pulmonare, este de părere că raportul nu reprezintă un tablou clar al afecțiunilor respiratorii. Acesta menționează că există peste 40 de boli ale plămânilor, iar rata mortalității este în creștere de mai multe decenii în cazul unora dintre acestea, cum ar fi mezoteliomul sau fibroza idiopatică pulmonară. Hubbard mai subliniază că una dintre cauzele mortalității ridicate în cazul bolilor de plămâni, precum cancerul, este că pacienții se prezintă la medic mult prea târziu, atunci când boala ajunge în stadiu avansat. El regretă că autoritățile din Marea Britanie alocă puțini bani pentru cercetarea cancerului de plămâni, comparativ cu alte forme de cancer.

Sursa: e-sănătate.md

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente