(doc) În Chișinău vor avea loc manifestări cultural-artistice dedicate celor 120 de ani de la pogromul împotriva evreilor

evrei
Foto: jewshistory.md

Primăria Municipiului Chișinău a aprobat un program de acțiuni și manifestări cultural-artistice consacrate celor 120 de ani de la pogromul împotriva evreilor din Chișinău.

Activitățile sunt desfășurate în conformitate cu Programul de acțiuni și manifestări cultural-artistice pentru anul 2023 al Direcției generale cultură și patrimoniu cultural și organizate în colaborare cu Comunitatea Evreiască din Republica Moldova.

# Astfel, pe 20 aprilie 2023, ora 13.00, la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău, va fi inaugurată expoziția tematică „În zilele de doliu. 120 de ani de la pogromul evreiesc din Chișinău”.

# În aceeași zi, ora 18.00, la Palatul Republicii, va avea loc Concertul-document „Requiem”, organizat de Direcția generală cultură și patrimoniu cultural.

# Pe 21 aprilie 2023, ora 10.00, în Parcul „Alunelul” va avea loc o acțiune de comemorare „In memoriam victimelor pogromului evreiesc din Chișinău, din 1903”. Va fi inaugurată și subterana „Tel Aviv” în sectorul Botanica (intersecția dintre bl. Dacia și bl. Traian).

# În aceeași dată, ora 14.30, va avea loc dezvelirea unei plăci comemorative pe frontispiciul clădirii Teatrului Dramatic Rus „A. P. Cehov”, fosta Sinagogă Corală.

# Tot în contextul evenimentului enunțat, APL Chișinău va identifica și amplasa pe fațadele clădirilor, foste proprietăți sau instituții administrative evreiești din municipiu, plăcuțe informative care relevă istoria și cultura evreiască.

# De asemenea, pe platforma visit.chisinau.md va fi adăugat traseul turistic „Calea Pogromului” și „Traseul turistic evreiesc”.

Lista tuturor activităților care vor fi desfășurate în perioada 20-21 aprilie poate fi regăsită în documentul de mai jos.


Potrivit jewshistory.md, la data de 6-8 aprilie 1903 (19-21 aprilie conform calendarului pe stil nou), la Chișinău a avut loc Pogromul evreiesc. În acele timpuri, în capitala Basarabiei, gubernie a Imperiului Rus, locuiau 110 000 de persoane, dintre care 50 000 de persoane erau evrei.

În cursul Pogromului au fost asasinați 49 de evrei. Aproximativ 500 de persoane au fost rănite, 2 000 de familii evreiești au rămas fără adăpost și 1 500 de prăvălii și case ale evreilor au fost ruinate.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente