(doc) Sergiu Litvinenco: „Fostul director SIS a primit doar o amendă de 88 000 de lei pentru deportarea celor șapte profesori turci”

profesori

Deputatul Sergiu Litvinenco declară că procurorul general ar fi mințit o țară întreagă atunci când a zis că fostul director SIS, Vasile Botnari, și-a primit pedeapsa pentru deportarea celor șapte profesori turci.

„Vasile Botnari nu a fost condamnat nici măcar la închisoare cu suspendare, ci a primit doar o amendă – 88 000 de lei pentru deportarea și condamnarea la închisoare pe viață a șapte oameni, copiii cărora au rămas fără tată. Este incredibil”, a menționat Litvinenco, prezentând și un document drept dovadă.

Reamintim că, ieri, Procuratura Generală a emis un comunicat în care se menționează că verdictul sentinței în cazul lui Vasile Botnari a fost secretizat total.


Cazul celor șapte profesori turci. Pe 6 septembrie, șapte profesori turci au fost arestați și expulzați din Republica Moldova. Cele șapte persoane erau angajate ale Liceului Orizont; dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți. Vedeți aici lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova.

Prin hotărârea din 11 iunie 2019, CtEDO a constatat violarea articolelor 5.1 şi 8 din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 000 de euro pentru cinci cetăţeni turci, ale căror drepturi au fost încălcate, suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 125 000 de euro.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente