Feridun Tüfekçi, fostul director al Liceului „Orizont” din Ceadâr-Lunga, ar putea să primească un termen mai mare de detenție. Inițial, acesta a fost condamnat la șapte ani de închisoare în Turcia, iar acum continuă să fie cercetat și pentru activitatea sa de jurnalist, scrie notka.md.

Potrivit soției lui Feridun Tüfekçi, la data de 17 decembrie va avea loc o ședință de judecată, în care fostul director va fi cercetat pe faptul activității de jurnalist. În același context, soția lui Feridun Tüfekçi a mai menționat că nu se cunoaște ce termen va fi cerut de către procuror, dar în procesul inițial au fost solicitați 28 de ani de închisoare.

Cei șapte profesori și administratori ai rețelei de licee „Orizont” au fost expulzați de pe teritoriul Republicii Moldova în septembrie 2018. Aceștia erau suspectați de legături cu o grupare islamistă, „grupare despre care există indicii că desfășoară acțiuni ilegale în mai multe țări”.

Reamintim că, Moldova va trebui să plătească câte 25 de mii de euro la cinci dintre cei șapte profesori turci de la liceele Orizont, repatriați forțat din Republica Moldova în Turcia la începutul lunii septembrie a lui 2018. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pe 11 iunie.

La începutul lunii august, Procuratura municipiului Chișinău a inițiat un dosar penal pe faptul excesului de putere și depăşirii atribuţiilor de serviciu, comis de angajaţi ai Biroului Migraţie şi Azil şi ai Serviciului de Informaţii şi Securitate.

Vedeți aici lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:

# Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;

# Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;

# Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;

# Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;

# Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;

# Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;

# Sertif Ayri, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.