Astăzi se împlinește un an de la expulzarea celor 7 profesori turci. Mesajul Liceului Teoretic Orizont

DSC_4672nadejda-roscovanu-photo
Foto: Foto: jurnal tv

Acum un an, pe 6 septembrie, șapte profesori turci au fost arestați și expulzați din Republica Moldova. Cele șapte persoane erau angajați ai Liceului Orizont; dintre aceștia, cinci au fost solicitanți de azil. Cel de-al șaptelea angajat a fost reținut la Bălți.

Prim-ministra, Maia Sandu, a anunțat că are informații conform cărora deciziile de expulzare au fost luate de fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, Vasile Botnari, împreună cu fostul director adjunct al SIS. Totodată, ea a specificat că materialele cu privire la implicarea acestor persoane au fost expediate la Procuratură.

Liceul Teoretic „Orizont” a venit astăzi cu un mesaj pe pagina de Facebook, în care spun că nu vor mai fi vreodată așa cum au fost până la 6 septembrie 2018.

„Puterile negre” au răpit din societatea moldovenească șapte persoane, șapte pedagogi. Șapte familii au fost distruse, au rămas 18 copii fără tată. Un act incredibil de insolent și monstruos. Cinci dintre ei au avut statut de solicitant de azil, care conform Convenției de la Geneva din 1951 trebuia să le acorde protecția statutului. Republica Moldova nu a trecut acest examen, nu am putut demonstra că suntem un stat de drept.
Solicitanții de azil în mod arbitrar, dimineața au fost ridicați din case, din drumul spre lucru și aduși direct la aeroport fără acte de identitate, fără control de frontieră, fără explicații, fără acces la justiție și trimiși în Turcia cu un avion fără informații de rută, închiriat și achitat din banii publici.
Astfel, au fost încălcate drepturile fundamentale ale omului, convențiile internaționale. Ca să evităm repetarea acestor fenomene criminale în viitor, trebuie să cunoaștem cine și cum a procedat în acestă zi tristă din istoria contemporană a Moldovei.
Mulțumim întregii societăți moldovenești, mass-mediei independente din Moldova și de peste hotare, jurnaliștilor profesioniști, liderilor și reprezentanților opoziției de atunci, politicienilor curajoși, structurilor europene și organizațiilor internaționale, societății civile din Moldova și țările europene, cetățenilor conștienți, care au stat alături de familiile, colegii, elevii și părinții acestor profesori, care au susținut supremația legii împotriva acțiunilor criminale ale serviciilor secrete ale regimurilor autoritare.
Nu-i vom uita pe cei care au comandat, au organizat, au direcționat și au executat această crimă. Nu trebuie să uităm, ca să nu se mai repete!
Acești șapte oameni, profesori, care și-au dedicat mulți ani din viață, unii chiar peste 25 de ani, educației unei generații libere și demne, care au promovat Republica Moldova la nivel internațional, grație muncii cărora steagul Moldovei a fost arborat de sute de ori în diferite colțuri ale lumii, au demonstrat că cel mai mare potențial al Moldovei sunt oamenii intelectuali. Astăzi, exact la un an de la acest eveniment tragic suntem convinși că aceste persoane inocente, care au suferit doar din cauza că au avut o viziune și nu s-au supus regimului Erdogan, nu a fost un sacrificiu zadarnic.
Noi ne-am schimbat, avem alte viziuni și credem că va veni acea zi când Republica Moldova va fi aliniată în rând cu țările libere și democratice, va avea o societate civilă dezvoltată, un sistem de drept impecabil și un stat care există pentru oameni!”, se arată în mesajul instituției.

Reamintim că, Moldova va trebui să plătească câte 25 de mii de euro la cinci dintre cei șapte profesori turci de la liceele Orizont, repatriați forțat din Republica Moldova în Turcia la începutul lunii septembrie a lui 2018. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Vedeți aici lista completă a cetățenilor turci expulzați din Moldova:

# Riza Dogan, directorul filialei din Durleşti a Liceului Orizont, solicitant de azil politic;

# Hasan Karacaoglu, director adjunct general, solicitant de azil politic;

# Yasin Ozdil, responsabil de relații cu publicul la aceeași școală, solicitant de azil politic;

# Mujdat Celebi, director financiar, solicitant de azil politic;

# Feridon Tufekci, director al filialei din Ceadâr-Lunga, solicitant de azil politic;

# Huseyin Bayraktar, profesor de matematică, documentat cu permis de ședere în scop de lucru;

# Sertif Ayri, profesor de limba turcă, documentat cu permis de ședere în scop de muncă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente