Ranking Web of Universities (Webometrics) a publicat topul universităților din întreaga lume, ediția iulie 2020. În acest top sunt analizate peste 24 000 de universități din întreaga lume, inclusiv 102 instituții din România.

Potrivit raportului Webometrics, Universitatea din București se situează pe primul loc în România, urmată de Universitatea Politehnică din București, iar pe locul trei este Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Clasamentul celorlalte universități care nu au intrat în top 20 îl puteți vedea AICI!

***

Indicatorii luaţi în calcul de ratingul Web of Universities (Webometrics):
# vizibilitatea – numărul total de linkuri externe pe care domeniul web al Universităţii le primeşte de la terţe părţi;
# prezenţa online – poziţia în motoarele de căutare şi vizibilitatea globală pe internet;
# deschiderea – numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate;
# excelenţa – calitatea articolelor ştiinţifice publicate în reviste internaţionale cu impact ridicat, aflate în primele 10 cele mai citate într-un anumit domeniu.

Paginile web ale instituţiilor au fost incluse în top grație realizării planului de acţiuni privind informatizarea sferei educaţionale din Republica Moldova, care include conectarea tuturor subdiviziunilor universitare la Internet, la bazele de date educaţionale şi ştiinţifice internaţionale, elaborarea şi menţinerea site-urilor web, precum şi dezvoltarea serviciilor informaţionale.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliul Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania începând cu anul 2004. Ierarhizarea din cadrul acestui top este realizată pe baza datelor web accesibile publicului şi rezultatele sunt făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.