(grafic) Cât costă viața unui tânăr plecat la studii în România

osb

Studenția se consideră a fi cea mai frumoasă etapă din viață, mai nou este și una destul de  costisitoare. Mai mulți studenți  basarabeni au împărtășit pe un grup de facebook care ar fi suma de bani cu care pot trăi timp de o lună. Analizând răspunsurile observăm că suma variază de la 100 (483 lei MDL)  până la  2000 (9648 lei MDL) de lei românești. Potrivit opiniilor postate tinerii cheltuie cei mai mulți bani pe mâncare, în unele cazuri pe chirie, cel mai puțin mergând pentru divertisment.

De exemplu Ana Maria Boghean susține că cheltuie 1000 de roni pe lună (≈4824 lei MDL), potrivit ei aceștia merg pe mâncare și drum. „Drumul este 80 de roni (≈385 lei MDL), mâncarea de la cantina este 315 roni pe luna (≈1519 lei MDL). Sâmbătă și duminică stau singura în tot căminul și cheltui cam 50 (≈241 lei MDL) de roni pe week-end. Mâncarea de la cantină nu îmi place și îmi cumpăr eu din banii mei”. Totodată fata a precizat că nu circulă cu taxi-ul și nu mănâncă la restaurante.

Gabriela Dragoman, Brașov mărturisește că „chirie, facturi, abonamente, cărți, mâncare (restaurant/gătit acasă), cafenea/pub din când în când, plimbări prin oraș/Poiană/țară + un animăluț de companie – 1500/1800 roni (≈7236/8683 lei MDL) ”.

Datele sondajului relevă că băieții cheltuie mai puțin ca fetele. Mihailov Dumitru  susține că „dacă gătești, nu fumezi și nu servești, atunci – 250 de roni (≈1206 lei MDL) îți ajung pe luna, fară careva colete de acasă”.  Totodată, costul unei luni studențești diferă și în funcție de orașul unde își fac studiile.

Mai jos am cumulat răspunsurile tinerilor în funcție de suma de bani pe lună. La sondaj au participat peste 400 de studenți, iar majoritatea 149 susțin că cheltuie lunar peste 300 de roni (≈1447 lei MDL) , dar mai puțin de 400 (≈1929 lei MDL). Sondajul a fost realizat în grupul Admitere România de pe rețeaua de socializare facebook.

untitled_infographic

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente