Vlad Filat explică cum și de ce a fost eliberat înainte de termen

filat4-1280×720

Fostul premier Vlad Filat, condamnat în anul 2016 la nouă ani de închisoare pentru abuz de putere și deținut până în prezent la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost eliberat. Astăzi, în cadrul unui interviu acordat portalului Tribuna, fostul prim-ministru a explicat de ce și cum a fost eliberat înainte de termen.

„Voi fi nevoit să dau mai multe detalii, pentru că prea multă informaţie incoerentă şi neadevărată a fost vehiculată. Conform prevederilor legale, deţinutul care întruneşte condiţiile legii şi ispăşeşte o pedeapsă de două treimi din termenul stabilit, are dreptul la liberare condiţionată. Lucru care s-a respectat întocmai în cazul meu. Vreau să explic cum. Calculul care a fost prezentat public, precum că am fost condamnat la nouă ani, iar patru ani nu reprezintă două treimi din termen, este, cel puţin, speculativ. Având în vedere decizia CEDO, eu m-am adresat în instanţele naţionale, care au redus termenul de nouă ani cu 709 zile. Dacă faci un calcul matematic simplu, conform procedurilor legale, suma între patru ani şi ceva plus 709 zile reprezintă mai mult decât două treimi din termen. Nu vreau să cred că lucrul acesta nu se explică sau nu se vorbeşte, pornind de la reavoinţă.

Trebuie de menţionat că, de rând cu ispăşirea a două treimi din termen, trebuie să fie întrunite şi un şir de alte condiţii, care au fost respectate în cazul meu.

Un alt aspect asupra căruia vreau să atrag atenţia ţine de aşa-numita obscuritate a deciziilor luate. Atât încheierile de judecată, prin care a fost stabilită încălcarea art. 3 a Convenţiei CEDO privind condiţiile de detenţie, cât şi însăşi procesul în cadrul căruia s-a decis liberarea condiţionată, fiind publicate pe partalul specializat a instanţelor de judecată, respectându-se termenii stabiliţi de lege. Nu înţeleg cine şi ce a ascuns, dacă şedinţele respective au fost anunţate din timp.

Un aspect aparte ţine de speculaţiile în jurul Comisiei penitenciarului care a examinat şi a remis demersul de eliberare condiţionată către instanţă. Conform legii, în situaţia în care au fost întrunite condiţiile eliberării condiţionate, eu am depus cererea către administraţia penitenciarului, care, în termen legal, a examinat acest demers şi a înaintat, prin vot unanim, solicitarea respectivă. După aceasta, fără niciun fel de planificare sau încercare de a manipula cu anumite date, acest demers a fost remis, conform prevederilor legale, de către conducătorul instituţiei penitenciare instanţei de judecată.

Şi de ce data de 12 noiembrie, la care se face referinţă? Deoarece această dată era penultima, conform prevederilor legale, în care se putea de depus demersul. Legea stabileşte expres că demersul se depune în decurs de cinci zile de la data adoptării deciziei de către comisie. Decizia fost luată de comisie pe data de 8 noiembrie 2019”, a declarat Filat.

Reamintim că, fostul premier Vlad Filat, condamnat în anul 2016 la nouă ani de închisoare pentru abuz de putere și deținut până la Penitenciarul nr. 13 din Chișinău, a fost eliberat ieri, 3 decembrie.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de patru ani și o lună.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din Republica Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente