Vladimir Filat, fostul premier, condamnat anterior la nouă ani de închisoare, a fost eliberat înainte de termen. O încheiere în acest sens a fost pronunțată în urmă cu câteva minute de către Judecătoria Chișinău. Avocații acestuia au cerut eliberarea înainte de termen. Conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, cererea privind eliberarea condiționată înainte de termen a fost examinată de judecătorul Victor Rățoi.

„Există o încheiere a instanței de judecată Chișinău în privința lui Vladimir Filat și noi suntem obligați să o punem în executare. V. Filat a fost eliberat”, a comentat Oleg Pantea, purtătorul de cuvânt al Administrația Națională a Penitenciarelor, scrie ZdG.

Vlad Filat a răspuns la telefon jurnaliștilor de la AGORA, menționând că este foarte ocupat și că va reveni când se eliberează. Filat e reușit deja să se conecteze la internet. Mai multe persoane care îl aveau în lista de contacte au observat că numărul acestuia a apărut în mai multe aplicații.

78073868_1218624475002601_1884134678818979840_n

Ce înseamnă liberare condiţionată? Măsură luată de instanţă, privind eliberarea înainte de executarea în întregime a pedepsei a unui condamnat, dacă acesta îndeplineşte anumite condiţii (de ex., dacă a executat o anumită durată din pedeapsă, dacă este stăruitor în muncă, disciplinat şi dă dovezi temeinice de îndreptare, ţinându-se seama şi de durata din pedeapsă care mai rămâne de executat, de vârsta, starea sănătăţii, forma de vinovăţie cu care a săvârşit fapta şi de antecedentele sale penale). Pe durata eliberării condiţionate, condamnatul poate fi obligat să se supună unor măsuri de supraveghere (să se prezinte la datele fixate la organul de supraveghere stabilit, să anunţe în prealabil orice schimbare de domiciliu, reşedinţă ori locuinţă, precum şi orice deplasare care depăşeşte un anumit interval de timp, să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă, să comunice informaţii de natură de a servi la controlarea mijloacelor lui de existenţă etc.). Dacă în intervalul de timp de la liberare şi până la împlinirea duratei pedepsei cel condamnat nu a comis din nou o infracţiune, pedeapsa se consideră executată. Măsura revocării este obligatorie, dacă în intervalul de mai sus cel eliberat a săvârşit o infracţiune dintre cele expres prevăzute de lege.

Vladimir Filat a fost încarcerat la 15 octombrie 2015. El a stat în penitenciar timp de patru ani și o lună.

Vladimir Filat a fost condamnat de instanțele de judecată din Republica Moldova la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență. Acesta a ajuns după gratii în urma unui denunț depus de Ilan Șor.

Pe rolul Judecătoriei Chișinău se află al doilea dosar penal pe numele lui Vlad Filat. Ex-premierul este acuzat în acest caz de spălare de bani în proporții deosebit de mari. Fostul premier pledează nevinovat.