Platon ar putea executa o nouă sentință de 10 ani de închisoare. Procurorii au trimis dosarul în instanță

veaceslav-platon

Procuratura Anticorupție anunță că a mai trimis în judecată un nou dosar pe numele lui Veaceslav Platon. Procurorii îi impută fabricarea şi punerea în circulaţie a cardurilor false, în interesul organizaţiei criminale şi spălarea banilor – infracţiuni săvârşite în proporţii deosebit de mari.

„La începutul anului 2013, deţinând, prin intermediul persoanelor fizice şi juridice interpuse, pachetul majoritar de acţiuni al BC „Moldindconbank” SA, acţionând în calitate de organizator şi conducător al organizaţiei criminale şi urmărind scopul denigrării imaginii publice a unei judecătoare din cadrul Curţii Supreme de Justiţie, inculpatul a dobândit, în circumstanţe necunoscute, copia actelor de identitate ale magistratei. În continuare, prin intermediul membrilor grupului criminal organizat, acesta ar fi deschis la o bancă din străinătate un cont de depozit pe numele magistratei, pe care a depozitat suma de 300.000 Euro”, menționează Procuratura în cadrul unui comunicat de presă.

Procurorii mai spun că suma origina din veniturile ilicite, obţinute în urma organizării tranzitării lor prin acte și documente de executare fictive, cu instigarea angajaţilor instituţiei financiare, a executorilor judecătoreşti şi a magistraţilor din Republica Moldova de a abuza de funcţiile lor la întocmirea şi emiterea documentelor false.

„Ulterior, utilizând cardul bancar fals și copia actelor de identitate pe numele magistratei, prin intermediul POS-terminalului din cadrul filialei Centru a BC „Moldindconbank” SA, inculpatul a dispus punerea în circulaţie a cardului vizat, în lipsa și fără cunoștință de a cauză a judecătoarei, efectuând extragerea continuă, prin intermediul a 99 de operaţiuni bancare a sumei de 297.000 USD”, se mai menționează în comunicat.

Legislaţia penală prevede o pedeapsă privativă de libertate sub formă de închisoare de până la 10 ani.

Magistrații Judecătoriei Chişinău, sediul Buiucani, l-au condamnat în 2017 pe Platon la 18 ani de închisoare cu executare pe omul de afaceri Veaceslav Platon, pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari. La citirea dispozitivului sentinței a fost prezent și omul de afaceri. El a fost lipsit însă de ultimul cuvânt, fiind înlăturat de la judecarea procesului său la începutul anului. „Nu este un verdict pentru mine, ci pentru întreaga Moldovă. Circul lui Plahotniuc!”, a reușit să comenteze condamnatul în timp ce ieșea din sala de judecată.

Astfel, în acest caz, pedeapsa de 10 ani va fi executată simultan cu cea de 18, și nu va fi adăugată la termenul de detenție.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente