BAC 2017. Reacția la deciziile adunării fizicienilor legate de examen: Legile fizicii din Moldova au fost modificate prin vot

cap11
Foto: Kiss FM

La 27 iulie 2017 a avut loc o adunare a fizicienilor din Moldova din care au făcut parte 26 de persoane, dintre care doi academicieni AȘM, un membru-corespondent AȘM, șase doctori habilitați și 14 doctori în științe fizico-matematice, un cercetător științific și doi profesori de liceu. La această adunare fizicienii au votat mai multe decizii.

Deciziile din cadrul adunării din 27 iulie 2017 le puteți vedea aici.

După această întrunire, doctorul conferențiar universitar, Mircea Colpajiu, susținut de mai mulți profesori de fizică, a scris un articol în care denunță deciziile adunării și vine cu explicații și planuri de viitor.

„Pe parcursul întregului seminar am fost oprit în intenţiile mele de a-i aduce la discuţii ştiinţifice. Mi se puneau întrebări provocătoare de tipul: „Cât costă un BAC?”, „De ce aşa puţini elevi aleg BAC-ul la fizică?””, scrie Mircea Colpajiu.

Întreagă reacție a doctorului conferențiar universitar o vedeți mai jos:

Reamintim că examenul la fizică din această sesiune de bacalaureat a stârnit multe discuții, iar acestea s-au revărsat ca pe o masă de ping pong pe platforma noastră. După publicarea rezultatelor examenelor la BAC, mai mulți profesori au înaintat o scrisoare Ministerului Educației din Republica Moldova prin care au cerut ca anumiți itemi din cadrul examenului să fie anulați și să se ofere la aceștia punctaj maxim elevilor. Ulterior, apelul a fost repetat și de către elevii liceului „Orizont”, care și-au motivat acțiunea prin faptul că în teste s-ar fi strecurat erori.

O reacție la aceste acțiuni a venit și de la președintele Comisiei republicane de evaluare a lucrărilor de Bacalaureat la fizică, Viorel Dușciac, și din nou, de la profesorii de fizică. „S-a anunţat că Parlamentul creează o comisie pentru a studia situaţia. Doresc şi eu să stau de vorbă cu membrii acestei comisii. Cunosc situaţia în amănunte, pe dinăuntru şi pe dinafară, în detalii, la concret şi cum s-a derulat în timp. Dar cred că nu voi fi invitat la astfel de discuţii. Probabil voi fi considerat incomod şi trecut în lista acestora”, a declarat pentru #diez Viorel Dușciac.

Ulterior, un membru al Comisiei de evaluare și-a exprimat opinia pe un blog, menționând că „asistăm mai degrabă la o reglare de conturi decât la o discuţie obiectivă şi constructivă despre examen”.

Ulterior, premierul Pavel Filip a solicitat crearea unei comisii speciale pentru investigarea examenului la fizică. Săptămâna trecută, viceministra Educației, Lilia Pogolșa, a fost audiată în Parlament. Potrivit sursei, unii itemi de la fizică au fost formulați greșit din cauza traducerii mot a mot din limba rusă.

Vedeți aici cum arată testele la fizică și baremele de corectare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente