BAC 2017: Președintele Comisiei de evaluare a lucrărilor la fizică respinge acuzațiile viceministrei Educației

NCEA_exam_papers
Foto: simbol/wikimedia.org

Examenul la fizică din această sesiune de bacalaureat a stârnit multe discuții, iar acestea s-au revărsat ca pe o masă de ping pong pe platforma noastră. După ce viceministra Educației, Lilia Pogolșa, a declarat în cadrul ședinței Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media că sesiunea de BAC nu a fost întocmai una obiectivă și că un punct în testul de fizică la profil real nu are fundamentare științifică și nu poate fi rezolvat, recent, și deputații au sesizat anumite nereguli care ar fi avut loc în organizarea sesiunii de anul acesta, motiv pentru care conducerea Ministerului Educației urmează să fie audiată. Între timp, președintele Comisiei republicane de evaluare a lucrărilor de bacalaureat la fizică, Viorel Dușciac, a venit cu o nouă reacție în care respinge toate acuzațiile.

Potrivit acestuia, vineri, 7 iulie, la Ministerul Educaţiei a avut loc o şedinţă la care a fost invitată Comisia de evaluare a lucrărilor de BAC la fizică în sesiunea de bază. „Fizicieni, doctori habilitaţi şi doctori activi în cercetări ştiinţifice, cu articole în reviste internaţionale cu impact factor şi recenzenţi la diferite reviste tot internaţionale sunt desconsideraţi, neluaţi în seamă, blamaţi chiar şi de parlamentari care nici nu au dorit să audă ce era scris în avizele lor”, spune Dușciac.

„S-a anunţat că Parlamentul creează o comisie pentru a studia situaţia. Doresc şi eu să stau de vorbă cu membrii acestei comisii. Cunosc situaţia în amănunte, pe dinăuntru şi pe dinafară, în detalii, la concret şi cum s-a derulat în timp. Dar cred că nu voi fi invitat la astfel de discuţii. Probabil voi fi considerat incomod şi trecut în lista acestora”, mai spune acesta.

Atașăm răspunsul său pe larg:

 

Săptămâna viitoare, deputaţii vor audia conducerea Ministerului Educaţiei în legătură cu încălcările admise la organizarea sesiunii de Bacalaureat. Potrivit agenţiei INFOTAG, decizia a fost luată joi, în şedinţa plenară a Parlamentului, cu voturile tuturor deputaţilor.

Deputatul Partidului Socialiştilor, Vlad Bătrîncea, a spus că la organizarea examenelor s-au depistat două încălcări serioase. Prima: de întocmirea testelor, verificarea lucrărilor şi examinarea contestaţiilor se ocupă aceleaşi persoane. A doua: testele la fizică şi matematică nu corespund abordărilor științifice şi programei şcolare, fapt confirmat de reprezentanţii mediului academic. „O altă problemă constă în faptul că grila de evaluare a lucrărilor este una neadecvată şi greşită. În ţările dezvoltate nu există o asemenea grilă”, a spus el.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, deputatul democrat Vladimir Hotineanu, a spus că marţi Comisia a audiat-o pe viceministra Educaţiei, Lilia Pogolşa, şi pe directorul Agenţiei Naţionale pentru Curriculum şi Evaluare, Anatol Topală.

Amintim că după publicarea rezultatelor examenelor la BAC, mai mulți profesori au înaintat o scrisoare Ministerului Educației din Republica Moldova prin care au cerut ca anumiți itemi din cadrul examenului să fie anulați și să se ofere la aceștia punctaj maxim elevilor. Ulterior, apelul a fost repetat și de către elevii liceului „Orizont” care și-au motivat acțiunea prin faptul că în teste s-ar fi strecurat erori. O reacție la aceste acțiuni a venit și de la președintele Comisiei republicane de evaluare a lucrărilor de Bacalaureat la fizică, Viorel Dușciac, și din nou, de la profesorii de fizică. Ulterior, un membru al Comisiei de evaluare și-a exprimat opinia pe un blog, menționând că „asistăm mai degrabă la o reglare de conturi decât la o discuţie obiectivă şi constructivă despre examen”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente