Vino la prima proiecție de film la Cinematograful de vară de la Buiucani, aflat în proces de restaurare

13555877_633994626768153_1418937531_o
Foto: Desen de Vlada Popic

După o testare ce a avut loc cu succes, totul este aproape gata pentru a începe proiecțiile de filme la Cinematograful de vară de la Buiucani. Astfel, vineri, 1 iulie, pe la 8-9 încep să fie ecranizate primele filme. Iată care este povestea inițiativei reconstruirii cinematografului și cum aceasta a evoluat.

Filmele prezentare mâine fac parte din cadrul proiectului Cronograf Tur. Acestea vor fi scurt-metraje:
1) Sălbatic/ Wild (România) – 36 de min.
2) Zero (Rusia) – 23 min
3) Viața bate filmul – 13 min
4) West Empire (Franța) – 26 de min.

La eveniment va fi prezent și Virgiliu Mărgineanu, directorul OWH Studio, care va prezenta filmele propuse.

„Ne pare rău că începem proiecții la Estrada de Vară, care este printre ruine, cu iarbă până la genunchi. Primăria așa și nu ne-a răspuns la solicitarea noastră de a permite amenajarea Cinematografului”, spune Nicolae Kirnev, tânărul care a inițiat reconstrucția cinematografului. El mai spune că vor continua să proiecteze filme chiar și în așa condiții, până ce nu autoritățile îi vor permite în sfârșit să repare și amenajeze primul Cinematograf în aer liber la Buiucani.

Ideea

Ideea de restaurare a acestui cinematograf i-a apărut lui Nicolai în 2011. În 2013 trimitea o scrisoare către Primăria Municipală, dar a fost redirecționat la Pretura Buiucani. Atunci ei au răspuns că nu au surse financiare, iar bugetul pentru 2013 fusese deja aprobat. După câteva încercări similare, tânărul s-a oprit din a mai face ceva până în 2015.

O idee nouă

În luna martie 2015 Nicolai citea pe #diez despre Idea Camp: Fundația Culturală Europeană lansează un apel către tineri: propune o idee de proiect prin care ai putea implica comunitatea în reinventarea și dezvoltarea orașului în care trăiești și poți câștiga un grant de până la 10.000 de euro pentru a-l implementa. Din 400 de idei participante, a lui Nicolai s-a numărat printre cele 49 selectate. A candidat ulterior pentru un grant de implementare a ideii, pe care l-a și câștigat. Cei de la European Cultural Foundation sunt dispuși să ofere 7.000 de euro pentru restaurare (atâta cât și s-a cerut).

Piedici de la autorități – „Nu a fost și nu există Cinematograf de vară”

În același an apăreau și primele piedici de la autorități. Acestea au început cu tăierea arcadei de fier din cadrul vechiului cinematograf, motivul invocat fiind securitatea oamenilor care se plimbă prin împrejurimi. Mai mult decât atât la apelul lui Nicolai către Primăria Municipală pentru Autorizație, aceștia i-au răspuns cu un aviz confom căruia Pretura Sectorului Buiucani îl anunță pe tânăr că în parcul – pădure „Butoiaș” nu a fost și nu există Cinematograf de vară. „Iată așa, vii cu inițiativa și, mai mult, vii cu bani să implementezi un proiect pentru binele orașului tău Chișinău, descrii proiectul în detalii și aștepți ceva ajutor din partea Administrației Locale, dar primești de la Pretura Buiucani răspuns că acolo nu există niciun Cinematograf de vară!”, spunea Nicolai Kirnev atunci.

SAM_1821

arcada

Încep proiecțiile

Echipa #diez îi împărtășește nemulțumirea și nedumerirea lui Nikolai, tânărul care nu renunță la ideea sa în ciuda opunerii inexplicabile a autorităților de a implementa un grant câștigat pentru restaurarea unui spațiul cultural. Cu toate acestea, Nicolai începe să proiecteze filme în aer liber, deși condițiile în care cinematograful se află nu sunt cele mai bune. Ceva timp în urmă a avut loc o proiecție de testare, iar după aceasta Nicolai a lansat un anunț pentru toți cei care vor să vină la cinematograf, să aducă câte un țol pentru amenajarea spațiului destinat spectatorilor.

Ne vedem mâine la film pentru a petrece o seară frumoasă dar și pentru a fi solidari cu inițiativa lui Nicolai Kirnev.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente