(foto) Restaurarea cinematografului de vară de la Buiucani: De la idee la implementare

cinematografcollage
Foto: Nicolae Kirnev despre restaurarea Cinematografului de Vară de la Buiucani

Nicolae Kirnev este un tânăr care vrea să restaureze Cinematograful de Vară din Parcul Butoiaș de la Buiucani. Proiectul se numește „Multifunctional Summer Cinema in Open Air” și are susținere financiară din partea European Cultural Foundation pentru o perioadă de un an.

Echipa #diez a fost curioasă să afle de la Nicolae cum e să ai o idee și ce pași trebuie să urmezi ca să o implementezi.

 

Locația Cinematografului de Vară de la Buiucani PC: N. Kirnev

Pasul 1: Să ai o idee în care crezi

Ideea a apărut în 2011. Serios am hotărât să mă ocup de această idee în 2013. Am trimis o scrisoare către Primăria Municipală, dar am fost redirecționat la Pretura Buiucani, dar ei au răspuns că nu au surse financiare, iar bugetul pentru 2013 a fost deja aprobat.

 

PC: Nicolae Kirnev

În 2014 am scris o scrisoare la Primărie adresată lui Dorin Chirtoacă, însă și de data asta am fost redirecționat spre diferite departamente (acum nu țin minte care). Pe urmă m-au sfătuit să scriu la companii și organizații comerciale. Am scris scrisori cu cerere de a sponsoriza proiectul meu, însă răspunsurile au fost diferite, iar lucrurile așa și nu s-au mișcat. M-am oprit până în 2015.

Pasul 2: Să verifici toate opțiunile existente

În luna martie am citit despre Idea Camp (Mulțumesc diez.md) despre Fundația Culturală Europeană lansează un apel către tineri: propune o idee de proiect prin care ai putea implica comunitatea în reinventarea și dezvoltarea orașului în care trăiești și poți câștiga un grant de până la 10.000 de euro pentru a-l implementa. (22 martie 2015 autor: Alina Gîrneț).

 

PC: Nicolae Kirnev

Am aplicat, iar peste o lună am primit răspuns că ideea mea și încă 49 au fost alese din 400 și ceva de aplicări din toată Europa. În Septembrie 2015 Idea Camp s-a desfășurat la Stockholm, și timp de trei zile am participat la diferite evenimente, traninguri, iar scopul acestora a fost înbunătățirea ideilor. După întoarcerea în Moldova trebuia să aplicăm pentru granturi. Aplicarea era până pe 31 octombrie. Am aplicat, iar la 24 noiembrie am primit răspuns, că am câștigat grantul la care am aplicat.

Pasul 3: Ce faci după ce găsești bani pentru proiect

 

PC: Nicolae Kirnev

European Cultural Foundation ne oferă grantul în mărime de 7.000 de euro, atâta cât am și cerut (suma maximă era 10.000). Acum așteptăm termenii și condițiile de la ei. În decembrie căutăm mai mulți parteneri interesați și facem apel către Primăria Municipală pentru Autorizație.

Oricum o să avem mult nevoie de ajutor din partea organizațiilor non-guvernamentale și cetățenilor activi, interesați de proiectul nostru, în organizarea și desfășurarea proiectului (cine este interesant poate să-i scrie lui Nicolae pe Facebook).

 

PC: Nicolae Kirnev

Pasul 4: Care sunt acțiunile concrete ale proiectului

Cinematograful de vară se află într-o stare relativ bună, dar totuși pereții trebuie reparați (în unele locuri, construiți din nou), arcul metalic trebuie vopsit, trebuie de amenajat locuri pentru spectatori, de rezolvat problema cu electricitatea, de procurat echipamentul necesar pentru evenimente.

Iar dacă ne va reuși și Cinematograful de Vară va fi funcțional, acesta va fi gratis pentru toți.

Vom proiecta filme. Filmele vor fi proiectate în diferite limbi, pe diferite subiecte, inclusiv subiecte legate de istoria și problemele orașului nostru.

 

PC: Nicolae Kirnev

Astfel, cu ajutorul cinematografului, tinerii vor avea posibilitatea să facă cunoștință cu alte culturi, limbi și valori. Vrem să organizăm dezbateri împreună cu spectatorii noștri despre subiectele și problemele ridicate în filmele noastre. Astfel, vrem să distrugem stereotipurile care există în societate, să demonstrăm că nu trebuie să fie important în Moldova în ce limbă vorbești sau pe care partid îl susții, dacă ai același scop ca și cei din jur. Vom promova ideea că este important pentru noi, tinerii, să fim activi și să contribuim la dezvoltarea armonioasă și stabilă a Chișinăului.

 

PC: Nicolae Kirnev

La fel vrem să invităm artiști, muzicieni, actori care vor să-și înceapă cariera. Scena noastră va fi permanent deschisă pentru ei. De asemenea, vrem să organizăm împreună cu localnicii curățenie în Parcul nostru. Ca majoritatea parcurilor din Capitală, el se află într-o stare gravă  Astfel, vom avea un parc curat, cu atmosferă plăcută, unde va cânta muzica, se vor proiecta filme și tinerii activi, localnicii și alți activiști civici vor discuta despre soarta orașului nostru.

Proiecțiile de filme vor începe în mai 2016 și vor dura până în septembrie 2016.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente