Un tânăr moldovean a fost reţinut pentru activitate de mercenar în estul Ucrainei

1404001294603
Foto: ukraineatwar.blogspot.com

Procuratura municipiului Chişinău anunţă despre reţinerea, în seara zilei de ieri, a unui cetăţean al Republicii Moldova, bănuit de implicare în activitate de mercenar (art.141 Cod penal). Potrivit celor constatate, bănuitul, în vârstă de 32 de ani, ar fi participat în calitate de mercenar, în formațiunile armate din autoproclamata republică populară Lugansk, participând, contra unor sume de bani, la conflictul armat din sud-estul Ucrainei. Fiind audiat de procurori acesta nu şi-a recunoscut vina.

În cadrul unei alte operaţiuni, realizate acum câteva zile de Procuratura municipiului Chişinău împreună cu ofiţerii Inspectoratului General al Poliţiei, a fost reţinut un alt cetăţean al Republicii Moldova, la fel bănuit de activitate de mercenar. Din materialele urmăririi penale rezultă, că în intervalul anilor 2014 – 2015, învinuitul s-a înrolat într-o  formaţiune armată a autoproclamatei republici populare Lugansk, unde, contra unei remunerări băneşti de 1000 dolari SUA, a participat în calitate de ostaş, la conflictul militar din sud-estul Ucrainei. Învinuitul a fost reţinut în satul Ustia, raionul Dubăsari, acesta s-a dovedit a fi un fost instructor sanitar al Batalionului 22 de Menţinere a Păcii din cadrul Forţelor Armate ale Republicii Moldova. La demersul procurorilor, învinuitul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Pînă în prezent, 9 persoane au fost deferite justiţiei pentru acţiuni similare, dintre care 5 au fost condamnate, iar 2 persoane continuă să fie cercetate penal.

Procurorii susţin că deşi activitatea mercenarilor este un fenomen relativ nou pentru Republica Moldova, acest fenomen este extrem de periculos pentru integritatea teritorială atît a Ucrainei, cît şi pentru securitatea naţională a Republicii Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente