Participă la expoziţia internaţională a „Cărții de Artist”: Fotografii, ilustrații de carte și o noapte de muzică

PasaPagina_frontpage

Centrul pentru Artă Contemporană, Chișinău, Moldova-KSA:K prezintă evenimentul cultural PASA PÁGINA: Zilele Carţii de Artist la Chișinău. Acesta va avea loc în diverse spații expoziționale alternative ale Chișinaului: Tipografia 5 și Zpațiu (Casa Zemstvei Guberniale, str.Al. Sciusev 103), pe parcursul săptămînii 21-30 aprilie, care coincide cu 23 aprilie Ziua Internațională a Cărții.

Centrul pentru Artă Contemporană, Chişinău [KSA:K] este o instituţie independentă, non-profit inregistrată în 2000. Strategia Centrului este axată pe promovarea formelor culturale şi practicilor artistice, care reflectă dinamica transformarilor sociale, politice şi economice a societăţii. Centrul susţine activităţi de advocacy în promovarea politicilor culturale adecvate, definirea şi consolidarea poziţiei artistului, a practicilor artei contemporane în societate.

Pasa Página este un eveniment cultural care promovează artiști contemporani, în același timp prezintă o gamă largă de tipologii ale Cărții de Artist din Chișinău. Ce este Carte de Artist? Dintre toate activitățile care vă voi aștepta zilele curente, veți urmări diverse abordări, influenţa acestora asupra disciplinei de Artă și rolul acestei în sfera Artei Contemporane.

Pasa Pagina va prezenta în Chișinau în jur de 150 Cărţi de Artist create de artiști locali și interanaţionali, fotografi și ilustratori din Spania, Ucraina, Romania, Georgia, Olanda, Japonia, Germania, Italia și Bulgaria. Din cărțile prezentate se numară: de la cărți obiect și cărți cu sunet sau lumina, pînă la cărți ilustrate și cărți foto, piese unice și ediții mici. Toate piesele din expoziție sunt lucrări de artiști care provin din colecții publice și private de artă. Pasa Página este o oportunitate de a vedea în Chișinau o expoziție monografică a acestei discipline artistice.

2_irina_solopa_anotherkindofmap

O parte din conținutul pe care îl vedem în aceste zile în cadrul expoziției este descris mai jos:

Deschiderea expoziției se va vedea, in primul rînd, artiști participanţi din Moldova și rezidenţi din Chișinău cu lucrările lor (unii din aceștia sunt: Liudmila Bouros, Ghenadie Popescu, Chiara Dazi și Daniel Comendant), cinci cărți de artist provin din Munchen a autorilor german și rezidenți în Germania; și patru cărți de artist a autorilor din România. La fel inccadrul deschiderii expoziției v-om avea o selecţie de CărţiFoto Contemporane din Ucraina condusă de curator Kateryna Radchenko, incluzînd mai mult de 30 de cărţi facute de bine conoscuţii fotografi ucraineni și artiști tineri: Michael Pedal, Kirill Golovchenko, Julia Polunin-Booth, Julia Krivich, Sergei Melnichenko și altii.

La fel în cadrul expoziţiei, va fi prezentă colecţia de CarteFoto publicată de Centrul de Arta AoRTa, incluzînd titlurile
We Emerge de Ulay și Moldavian Blue de Ron Sluik și Irina Grabovan.

O altă piesă de pe evidențiată pe afiș este Colors de Yoshinori Mizutani o contribuție de la Ima gallery care a călătorit din Tokyo pină la Chișinau pentru PasaPagina. Și din Moldova, va fi o retrospectiva publicației Revista de artist la PLIC.

5_marinasulima_thecube

Deschiderea evenimentul va avea loc joi, 21 aprilie la ora 19:30. Acesta va cuprinde expoziţia internaţională a Cărții de Artist, fotografii și ilustrații de carte și o noapte de muzica și fotografii la Tipografia5 Art Cluster (Str. Vlaicu Parcalab 45, Chisinau).

Colegiul de Arte „Alexandru Plamadeală” va găzdui Expozitia Cărtii de Artist, creată de studentii Colegiului de Arte ¨Alexandru Plamadeal㨠in cadrul workshop-ului Cartea de Artist (December, 2015). (Deschidera Marti, 26 aprilie la 12:30, Sala de Expozitii, Colegiul de Arte „Alexandru Plamadeală” Str. Independentei 1, Chişinău)

Mai mult decât atît, în cadrul Zilelor Cărții Artistului în Chișinău v-om avea în oraș oaspeți foarte speciali, colectivul artistic „Travelling Art Books” T.A.B. (a project by The Book Art Center Tbilisi, Georgia). Proiectul T.A.B. constă în distribuirea Georgiană a Expoziției Cărții de Artist, dispunînd mai mult de 100 de cărți, și a dezvoltării strategiei de stabilire a dialogului dintre Artă si alte audiențe. Vor fi prezenți artiștii Nini Khuroshvili, Giorgi Korben Kobalia și Tamar Nadiradze.

Colectivul artistic T.A.B. prezinta atelier deschis tuturor publicului “Re:Art” la Zpațiu, 26 aprilia la ora 16:00. Expoziția cărților artistului “Travelling Art Books, Tbilisi” va fi pe 28 aprilie, la ora 19:30, cu petrecerea de închidere la Tipografia 5 Art Cluster.

Pentru programul complet și actualizat, consultați: http://pasapaginachisinau.blogspot.md/

pasapagina_collage

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente