Centrul de Excelență în Transporturi, fostul Colegiu de Transporturi, a marcat 70 de ani de la fondare

12985445_1016884288398128_6431560522939044944_n
Foto: Ministerul Educației

Astăzi, 15 aprilie 2016, Centrul de Excelență în Transporturi (fostul Colegiu de Transporturi) din Chișinău a marcat 70 de ani de la fondare. Cu acest prilej, instituția a organizat un eveniment public la care au fost prezenți oficiali de la Ministerul Educației, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Ambasada Franței la Chișinău, parteneri din România, Franța și Rusia, precum și absolvenți cu renume ai instituției.

Centrul de Excelență în Transporturi instruiește specialiști în domeniul Transportului Auto și al Drumurilor, fiind cea mai mare instituție de acest fel din țară, anual pregătind peste 2,000 de specialiști.

Centrul de Excelență în Transporturi a fost fondat în baza Colegiului de Transporturi în vara anului 2015, ca parte a reformei învățământului profesional tehnic, demarată de Ministerul Educației, cu sprijinul Uniunii Europene. Viceministrul Educației, Cristina Boaghi, a menționat, în context, că instituția, la fel ca și alte Centre de Excelență, urmează a fi modernizată pentru a deveni un centru-resursă în domeniul său de activitate.

„Modernizare înseamnă infrastructură mai bună, echipament nou, curricula ajustată cerințelor pieței muncii, profesori instruiți și motivați și, cel mai important, elevi bine pregătiți, capabili să se încadreze cu succes pe piața muncii”, a spus aceasta.

„În cei 70 de ani de activitate, instituția a demonstrat performanțe și realizări, iar statutul de Centru de Excelență reconfirmă rolul important pe care îl deținem în dezvoltarea învățământului profesional tehnic din domeniul transporturilor. Adresez pe această cale mulțumiri și felicitări colectivului didactic, elevilor, absolvenților și tuturor partenerilor, care ne-au susținut de-a lungul timpului”, a spus Directorul instituției, Boris Rusu.

Centrul de Excelență în Transporturi a reușit să dezvolte pe parcurs mai multe parteneriate cu instituții de învățământ și companii din alte țări, fapt care a contribuit la completarea parcului auto cu patru automobile relativ-noi ce se utilizează în procesul de instruire practică a elevilor.

În prezent, baza auto a Centrului de Excelență în Transporturi dispune de 20 de automobile, inclusiv patru donate de către partenerii din Franța, precum și alte patru automobile de epocă, care reprezintă cartea de vizită a instituției. Mașina de model francez Rosengart are o vechime de 77 de ani și este unică în țară, alte mașini retro fiind GAZ 69 cu o vechime de 50 de ani, LuAZ – 39 de ani, precum și un UAZ, restaurat de către elevi și transformat în Jeep.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente