(doc) Abateri depistate la o altă instituție de învățământ. S-au dat salarii ilegale în sumă de peste 460 mii lei

10297590_751862961531424_8833663180992416812_n
Foto: Facebook / Centrul de Excelență în Industria Ușoară

După ce săptămâna trecută opinia publică a fost informată despre abaterile financiare comise de administrația Școlii Profesionale nr.2 din Chișinău, astăzi Ministerul Educației informează despre noi încălcări depistate la o altă instituție de învățământ profesional tehnic.

Astfel, Inspecția Financiară a efectuat un control tematic privind corectitudinea planificării și executării cheltuielilor pentru remunerarea muncii la Centrul de Excelență în Industria Ușoară, creat prin contopirea Școlilor Profesionale nr.1 și nr.8 din Chișinău, unde au fost depistate mai multe nereguli comise de administrația instituției în perioada 2014-2015.

În particular, rezultatele verificărilor arată că au fost efectuate plăți salariale nelegitime în sumă totală de peste 450 mii lei, bani achitați neregulamentar de către administrația ȘP nr.1. sub diferite forme, inclusiv sporuri pentru vechimea în muncă, suplimente pentru cumularea nelegitimă a funcțiilor, ajutor material, premii unice, indemnizații de concediu și eliberare din serviciu.

Totodată, administrația ȘP nr.1 a utilizat nelegitim suma de peste jumătate de milion de lei din contul mijloacelor financiare alocate la retribuirea muncii pentru achitarea lucrărilor de reparație contractate. Contrar prevederilor legale, peste șase mii de lei au fost achitați din mijloacele financiare ale școlii sub formă de indemnizații pentru îngrijirea copilului bolnav și incapacitate temporară de muncă pe motiv de boală, deși acestea urmau să fie achitate din contul bugetului asigurărilor sociale de stat.

În condițiile unui management financiar defectuos, Ministerul Educației la solicitarea Inspecției Financiare, cere administrației acestei instituții să înlăture încălcările admise prin restituirea plăților salariale și indemnizațiilor achitate neîntemeiat în sumă de peste 460 mii lei. Inspecția Financiară urmează să fie înștiințată despre măsurile întreprinse în acest sens până la data de 29 aprilie curent, în caz contrar, persoanele care au admis iregularitățile vor fi sancționate în conformitate cu legislația în vigoare.

743fcf0a-a157-4627-9d84-67c721b30eff

64dc5a98-9887-4ffb-a3be-26603babcb3c

8ab86779-d32d-4551-a464-86a83cd305bf_0

Ministerul Educației amintește că nu va admite managementul defectuos al banilor publici, care prejudiciază bugetul instituțiilor de învățământ și, respectiv, calitatea procesului educațional. Ministerul Educației și-a propus să modernizeze învățământul profesional tehnic și să-l apropie de standardele europene, iar acest lucru poate fi realizat doar în condițiile administrării eficiente a banilor publici. Pe această cale, Ministerul Educației a demarat un proces intern de verificare a corectitudinii utilizării mijloacelor financiare în instituții și identificarea abaterilor de la cadrul legal. Până în prezent au fost efectuate un șir de verificări la mai multe instituții de învățământ profesional tehnic.

Rezultatele și concluziile verificărilor vor fi aduse la cunoștința publicului pe măsura finalizării acestora, pentru a asigura transparența activității instituțiilor de învățământ. În cazul depistării eventualelor nereguli, managerii și personalul didactic care au admis iregularități, vor fi sancționați în conformitate cu legislația în vigoare.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente