Străinii nu vor mai trebui să caute sediul Biroului de Migrație și Azil

biroul migratia si azil MAI
Foto: Astfel, dacă cetăţenii altor state nu vor părăsi teritoriul Moldovei la expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat vor fi sancţionaţi cu până la 1.000 de lei. Iar străinii care vor utiliza documente false pentru obţinerea vizei vor primi o amendă de până la 2.000 de lei. PC: viza.md

Astăzi, 11 octombrie 2013, deputații au adoptat Legea cu privire la implementarea unor acțiuni de facilitare a liberei circulații pe teritoriul Republicii Moldova.

Inițiativa legislativă a unui grup de deputați (V.Ghilețchi, Apostolachi I., L.Palihovici, E.Frumosu, V.Saharneanu) vine să faciliteze procedura de evidență și control al fluxului de străini, care intră în Republica Moldova prin segmentul transnistrean.

„Astfel, cetățeanul străin nu va mai fi nevoit să caute ghișee unde să se înregistreze, ci va putea apela la serviciile oferite de către aceste puncte migraționale, ce au fost instalate la punctele  vamale”, a declarat unul dintre autorii proiectului, deputatul V. Ghilețchi, care a prezentat astăzi proiectul legislativ în Plenul Parlamentului.

Potrivit prevederilor legale, cetățenii străini trebuie,  în termen de 72 de ore de la intrarea în țară,  să -și înregistreze șederea la Biroul de Migrație și Azil sau la un biroul al Î.S. „Registru”. Odată cu adoptarea noii legi, cetățenii străini,  care intră la noi în țară prin punctele vamale de pe Nistru, nu vor fi obligați să caute sediul Biroului de Migrație și Azil, dar pot apela la serviciile celor șase oficii teritoriale. Noua procedură este gratuită și benevolă.

Proiectul legislativ mai prevede că locuitorii din regiunea  transnistreană, care nu au cetățenia Republicii Moldova, dar au cetățenia altor state nu vor ajunge sub incidența acestei legi.„Locuitorii de pe întreg teritoriul țării, fie de pe malul drept ori stîng al Nistrului, vor fi absolviți de obligațiunea de a se înregistra și nu vor și sancționați pentru acest lucru”, a menționat Ghilețchi.

Deputatul PLDM a mai spus că cele șase oficii teritoriale vor activa în baza a cîtorva principii. „Ele vor oferi servicii; vor avea un caracter temporar și voluntar; vor fi aplicate diferențiat și gratuit cetățenilor străini, sosiți în Republica Moldova”.

Deputatul neafiliat, M.Godea s-a pronunțat împotriva proiectului legislativ. „Eu înțeleg că pînă la Summitul de la Vilnius a mai rămas puțin timp și angajamentele pe care ni le-am asumat trebuie realizate, cel puțin formal. Dar să nu credeți că partenerii de dezvoltare ai Moldovei nu observă, că încercați în continuare să țineți țara în două bărci. Despre ce efecte ale acestor puncte migraționale putem vorbi, dacă din listă sînt excluși cetățenii străini din stînga Nistrului, care nu au cetățenia Republicii Moldova. În ce fel autoritățile din Republica Moldova vor deosebi un mercenar rus de un cetățean moldovean, care a renunțat la pașaportul moldovenesc și a optat pentru documentele rusești”, a declarat Godea în luarea sa de cuvînt.

Noi reguli pentru străinii care se află pe teritoriul Republicii Moldova

Noul proiect legislativ cu privire la modificarea și completarea unor acte legislative, adoptat astăzi în lectura a doua stabilește  noi reguli pentru cetățenii străini,  care se află pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul prevede sancţiuni pentru străinii care vor încălca regulile de şedere pe teritoriul ţării noastre.

Astfel, dacă cetăţenii altor state nu vor părăsi teritoriul Moldovei la expirarea termenului de aflare sau de şedere acordat vor fi sancţionaţi cu până la 1.000 de lei. Iar străinii care vor utiliza documente false pentru obţinerea vizei vor primi o amendă de până la 2.000 de lei.

Vor fi sancționați și cetăţenii străini, care vor intra pe teritoriul Republicii Moldova prin segmentul de frontieră moldo-ucraineană necontrolat de autorităţile moldoveneşti şi nu vor anunţa. Aceştia vor achita o amendă de 400 de lei.

Totodată, durata şederii pe teritoriul Republicii Moldova poate fi prelungită,  în anumite cazuri ( (în cazul în care este vorba de copii, care frecventează şcoala sau alte situații de ordin familiar), cu un termen de pînă  la 30 de zile.

Sursa: Bloguvern

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente