De 8 martie privim cerul și-l vedem pe Jupiter

1
Foto: Photo Credit: slashgear.com

Cea mai mare planetă din sistemul solar, Jupiter, va putea fi văzut astăzi, 8 martie, când se va afla în cel mai apropiat punct al orbitei sale față de Pământ, transmie NASA.

Astăzi Jupiterul se va afla la distanța de 664 de milioane de kilometri de Terra, oferindu-le pasionaților de astronomie ocazia de a o observa în detaliu chiar și prin intermediul unor telescoape de cameră.

Planeta va răsări la estul boltei cerești și va străluci cu o intensitate de trei ori mai mare decât Sirius, cea mai strălucitoare stea de pe cerul nopții. Uriașa planetă gazoasă va putea fi urmărită pe parcursul întregii nopți, descriind un arc de cerc pe cer de la est la vest, unde urmează să dispară vederii odată cu zorii zilei de 9 martie.

Astfel de momente de apropiere maximă între Pământ și Jupiter se produc o dată la fiecare 13 luni, atunci când Terra se interpune perfect între Jupiter și Soare. Astronomii numesc aceste evenimente „opoziții ale lui Jupiter”, pentru că planeta gazoasă și Soarele se află în locuri opuse pe cer.

A doua zi, pe 9 martie, va putea fi văzută și o eclipsă de Soare. Aceasta va putea fi observată pe cerul Asiei și este cea de-a 10-a eclipsă totală din cursul secolului XXI.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente