Infrastructura sportivă de performață, înghețată de 20 de ani

новый кол
Foto: PC: colaj#diez.md

Infrastructura sportivă din Moldova pare a fi înghețată în timp. În ultimii 20 de ani edificiile sportive de performanță nu s-au înmulțit. Conform datelor de la Biroul Național de Statistică, în Moldova există 51 de stadioane. În țară nu s-a realizat evaluarea calității spațiilor sportive pe întreg teritoriul ţării și nu există studii în acest sens.

În municipiul Chișinău există câteva stadioane de fotbal care corespund criteriilor impuse de UEFA și FIFA. Cele mai mari stadioane din Capitală, ordonate după capacitate, sunt: Stadionul Zimbru; Stadionul Republican și Stadionul Dinamo. Doar două dintre acestea sunt funcționale.

Stadionul Zimbru

Al doilea stadion după capacitate din țară după Stadionul Sheriff este Stadionul Zimbru, al clubului FC Zimbru. Cu o capacitate de 10.500 de spectatori, arena corespunde tuturor normelor impuse de UEFA și FIFA pentru meciuri naționale și internaționale. El este un stadion specific de fotbal, cu toate locurile pe scaune și a fost deschis în 2006.

În lipsa unui stadion național, acesta este și stadionul principal pe care își dispută meciurile de acasă echipa națională de fotbal a Moldovei.

 

PC: worldtravelserver.ru
PC: panoramio.com
PC: zimbru.md

Stadionul Dinamo

Despre Stadionul Dinamo se știe că are o capacitate de 2.692 de locuri amplasate pe un stand neacoperit şi câteva rânduri de scaune în partea opusă a terenului de joc.

Din câte spune deja şi numele, stadionul aparţine clubului Dinamo, club care aparține Ministerului Afacerilor Interne. Stadionul a fost deschis în 1945, fiind construit cu prilejul eliberării orașului de trupele nemțești, în locul fostei piețe nemțești din oraș. A fost reconstruit de multe ori, ultima reconstrucție fiind în 2008. Are o suprafață de 2,54 hectare. Aici au avut loc mai multe campionate ale URSS.

În 2009, după meciul echipelor Sherif și Academia, antrenorii ambelor echipe au făcut declarații critice cu referire la calitatea gazonului. Echipa din prima ligă, F.C. Politehnica-U.T.M. Chişinău, la fel ca şi F.C. Academia şi F.C. Beşiktaş Chişinău din Divizia II, folosesc terenul stadionului pentru a-şi disputa meciurile.

 

PC: moldvasports.md
PC: sporter.md

Stadionul Republican

Dacă stadioanele Zimbru și Dinamo sunt funcționale și astăzi, de stadionul Republican vorbim la timpul trecut. Deschis în 1952, Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova. În anii de glorie, pe stadion și-au disputat meciurile de acasă cluburile Zimbru Chișinău și Dacia Chișinău, dar și echipa națională de fotbal a Republicii Moldova.

Stadionul Republican a găzduit 17 finale ale Cupei Moldovei și două finale ale Cupei Federației de Fotbal a URSS. În anul 2007, Stadionul Republican a fost demolat, întrucât nu mai corespundea criteriilor FIFA și UEFA de desfășurare a meciurilor internaționale, în locul său planificându-se de a se construi un alt stadion modern și performant.

După opt ani de la închidere și după demolarea gazonului și tribunelor, teritoriul fostului stadion este în paragină. Pe teritoriul său au crescut buruieni, copaci și s-au format gropi. În toți acești ani s-a vehiculat ideea că stadionul a devenit ținta mai multor afaceriști. În locul edificiului se dorea construirea unor blocuri locative, a unei ambasade sau chiar a unei piețe agricole. În trecut, stadionul avea o capacitate de 8.550 de locuri.

 

PC: timpul.md
PC: timpul.md
PC: independent.md
PC: #diez.md

În ultimii ani, în Chișinău au mai fost construite stadioane ale palatelor de sport ale USM şi ASEM, complexul sportiv Olimpus, stadionul Universităţii Tehnice și altele.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autor:Elena Guțu
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente