Sezonul de toamnă: 11 cele mai exemplare întrebări de la etapa a III-a de Ce? Unde? Când?

lareme
Foto: Echipa L.A.R.E.M.E PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

Duminică, 25 octombrie, a avut loc cea de-a treia etapă din cel de-al XXVIII-lea Campionat de Ce? Unde? Când?. Pentru a vă testa cunoștințele, echipa #diez a selectat 11 cele mai interesante întrebări de la această etapă.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1. Într-o imagine de pe internet, un șeic arab intenționează să ceară în căsătorie o domnișoară. Din păcate, acesta a încurcat domnișoara cu un X. Despre X se spune că poartă mereu șase obiecte cu el, printre care prosopul, medicamentele, călimara cu penar pentru pensulă, grafitul și o pălărie împletită. Numiți X, daca acesta este un cuvânt de proveniență străină.

Răspuns: Ninja 

#2. Potrivit unor teorii, formatul folosit în prezentarea știrilor în ziare (precum și în alte surse cu text ca mediul principal) a fost determinat de invenția X-ului în mijlocul secolului 19 sau, mai corect, de problemele legate de X. Formatul dat consta în prezentarea articolului în stricta ordine: titlul, rezumatul, articolul. Chiar și ordinea articolelor era determinata de acest fapt, dintâi fiind relatate cele mai importante știri, în special pe timpul războiului civil din SUA. Dar ce este X?

Răspunsul: Telegraful 

#3. Conform unor glume despre pisica neagră: Filozofia este precum ai fi într-o cameră întunecată și ai căuta o pisică neagră. Metafizica este precum ai fi într-o cameră întunecată și ai căuta o pisică neagră, care nu este acolo. Teologia este precum ai fi într-o cameră întunecată și ai căuta o pisică neagră, care nu este acolo, iar tu spui „am găsit-o!”. Știința este precum ai fi într-o cameră întunecată și ai căuta o pisică neagră …. Continuați fraza.

Răspuns: cu lanterna 

#4. Crearea acestui atribut obligatoriu al peisajului urban din SUA, de exemplu, îi este atribuită inginerului Frederic Graff, care l-ar fi patentat în jurul anului 1801. Din păcate, informația nu poate fi verificată, fiindcă toate înregistrările biroului de brevete din SUA au fost distruse de incendiul din 1836. Dar ce anume a creat Frederic Graff?

Răspuns: hidrantul antiincendiar, se acceptă după sens cu cuvântul cheie hidrant 

#5. O persoană îl citează pe Erich Maria Remark: „Pe timpuri întunecate, oamenii luminoși sunt vizibili îndeosebi de bine”, la care conlocutorul său, în glumă, îi răspunde cu un citat inventat, aparținându-i lui Tomas de Torquemada. Dar care, conform lui Torquemada, ar fi cauza vizibilității?

Răspuns: lumina de la flăcările rugurilor, se acceptă după sens. 

#6. La articolul în care se povestea despre un nou produs patentat de compania Apple, un cititor a comentat că invenția are șanse de reușită și poate ușura mult viața oamenilor, doar că ar fi bine să nu apară pe el o anumită inscripție. Autorul întrebării nu a putut pronunța această inscripție și de asta nici nu vă cere să o reproduceți. Mai bine scrieți peste un minut numele acelui care a făcut inscripția.

Răspuns: Sauron 

#7. În 1929, Andrei Popovici, ministrul de finanțe al României, pleacă la Paris pentru a obține un mare împrumut, deosebit de important pentru stabilizarea leului. Misiunea acestuia a fost una de succes, iar vestea bună a fost preluată și răspândită de presă. Un ziar a remarcat victoria ministrului, publicând un articol cu titlul din trei cuvinte de câte opt litere, unul dintre cuvinte figurând în întrebare. Reproduceți titlul.

Răspuns: Popoveni, popovidi, popovici. 

#8.  O legendă a băștinașilor Sud-Africani spune că Gawe, Marele Spirit, a dat tuturor animalelor câte o specie de copac, cu excepția hienei. El i-a spus hienei că aceasta va primi unul doar dacă se va comporta frumos și nu va mai fura. Hiena s-a supărat și a hotărât să nu-și schimbe comportamentul. În cele din urmă, Marele Spirit totuși i-a dat hienei ultimul său lăstar micuț de Baobab. Hiena însă, departe de a fi recunoscătoare, s-a supărat foc și într-un acces de furie, a făcut aceasta. Dar ce anume a făcut hiena?

Răspuns: a plantat lăstarul invers / cu susul în jos / cu picioarele în sus 

#9. Promovarea noului film Star Wars s-a făcut în diferite zone ale globului în diferite moduri. Astfel, în China chiar pe marele zid au apărut pe neașteptate ei. După cum se vede, au cam întârziat și, spre deosebire de cei mai vechi, au fost vii. Din ce material însă erau cei vechi?

Răspuns: Din teracotă  

#10. Recent, în contextul situației politice nestabile a Republicii, după reținerea lui Vlad Filat, autorul întrebării i-a spus unui prieten că „Vacanța se termină”. Apoi însă s-a corectat și a spus că „Vacanța s-a terminat”. La conferința sa de presa, în aceeași zi, Valeriu Strelet totuși, a spus că „Vacanța se termină” și prim-ministrul a spus-o în sens direct. Scrieți ce am înlocuit prin „Vacanta se termina”, dacă Valeriu Strelet, spre deosebire de autorul întrebării, a spus-o în limba română.

Răspuns: Winter is coming, Vine iarna. 

#11. În 1794, Ducesa de Alba a venit în grabă la Francisco de Goya și i-a cerut să-i picteze fața, ceea ce el a făcut imediat. Rezultatul însă nu a fost inclus în expoziția lucrărilor lui din Galeria Națională din Londra numită „Goya: portretele”. De ce?

Răspuns: Pentru ca literalmente i-a pictat fața – i-a făcut make-up, ceea ce pictorii făceau destul de des pe atunci. 

Înregistrările pentru Divizii încă sunt în toi. Vă puteți înregistra echipa aici: cuc.md.

Întreg pachetul de întrebări de la etapa numărul 3 în vedeți aici: Google-Moogle, Phi, H5N1, WTH.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente