Sezonul de toamnă: 11 cele mai cu înlocuiri întrebări de la prima etapă de Ce? Unde? Când?

zareacollage
Foto: Parodie la întrebarea cu meme-ul Banana for scale

Duminică, 11 octombrie, a început cel de-al XXVIII-lea Campionat de Ce? Unde? Când?. Pentru a vă testa cunoștințele, echipa #diez a selectat 11 cele mai interesante întrebări de la prima etapă.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1.  Atenție, în întrebare a fost omis un cuvânt.

Fragment din articolul „Cum e să fii un critic de film” de pe site­ul esquire.ru despre Tommy Edison: „Cărţile desigur sunt interesante, dar în film totul ia viaţă. Sunt diferite vocile, muzica, efectele de sunet. Ţin minte bine când am fost la primul film,­ mama m­-a dus la el. Da, mama mi­-a citit cartea care mi­-a plăcut mult, dar filmul era pur şi simplu wow”.

Care adjectiv a fost omis în întrebare dacă titlul unui alt articol despre acest critic conține denumirea unui film de Stanley Kubrik.

Răspuns: Orb 

#2. Atenție, în întrebare sun înlocuiri.

Articolul care revizuiește filmul „Jocul Foamei” spune că filmul e o foame proastă. De fapt, personalitatea personajului a fost mai puțin secretă decât a încercat să demonstreze filmul. Care este numele personajului principal?

Răspuns: Alan Turing 

#3. Atenţie, în întrebare sunt înlocuiri.

În Egipt, să pui apă în vin se consideră o mare jignire. Aşa a gândit şi tatăl fiicei din celebra lucrare, dar cred că şi fiecare dintre noi, dacă nu am fi citit până la capăt.

Referitor la filmul recent care abordează subiectul lipsei vinului, Academia Caţavencu glumea, spunând că dacă regizorul ar fi locuit în România, filmul ar fi devenit chiar un reality­show. Dar despre ce film este vorba?

Răspuns: „Jocurile Foamei” 

#4. Atenţie, în întrebare sunt înlocuiri.

În piesa de teatru „Vizita bătrânei doamne”, o doamnă se întoarce în orașelul natal pentru a-­și „cumpăra dreptate”. În timpul spectacolului recent la teatrul Mihai Eminescu din Chișinău, autoarea întrebării a fost martoră la următorul schimb de replici:

Actorul: Ce să-­i faci, dacă ne roade la inimă acest X?!

Un spectator din sală: Și pe noi ne roade X…

Nu vă întrebăm ce am înlocuit prin X. Vă rugăm să ne spuneți la ce se referea replica spectatorului din sală.

Răspuns: furtul miliardului. Se acceptă după sens 

#5. Atenţie, în întrebare sunt înlocuiri.

În intervalul decembrie 1960­ – octombrie 1962, peste 14.000 de cubanezi au ajuns în SUA. Migrarea lor bruscă a fost numită Operațiunea Frodo Baggins. Aldoux Huxley îl compară pe Adolf Hitler cu Frodo Baggins – băiat care nu vrea să citească, să învețe și la urmă devine violent. Scrieți numele înlocuit cu Frodo Baggins.

Răspuns: Peter Pan 

#6. La 5 august 2011, NASA a lansat o nouă misiune spațială, titlul căreia i­-a părut ironic unui internaut. Luând în considerație obiectul cercetărilor, acesta a glumit că NASA a trimis-­o pe EVA să verifice ce se întâmplă cu ADAM și amantele sale. Nu vă rugăm să ne spuneți ce a fost înlocuit prin ADAM sau EVA, ci să o numiți pe una din amante.

Răspuns: oricare din sateliții naturali ai lui Jupiter, care poartă numele amantelor lui Zeus/Jupiter (Metis, Io, Europa, Leda, Callisto, Themisto, Himalia, Lysithea, Elara, Dia, Euanthe, Harpalyke, Thyone, Ananke, Aitne, Taygete, Chaldene, Erinome, Kalyke, Carme, Callirrhoe, Eurydome, Isonoe, Autonoe, Megaclite). 

#7. Cel de-al șaselea, spre deosebire de cele cinci inițiale, nu a fost fondat în baza testamentului și a apărut tocmai peste 68 de ani. În 2009, Elinor Ostrom a fost singura femeie care s­-a învrednicit să­-l ia. Un alt posesor al acestuia a devenit în 2001 eroul unui film de Oscar.

Întrebare: Spuneți­-ne cât mai exact despre ce este vorba?

Răspuns: Premiul Nobel pentru Științe Economice. 

#8. Conform comedianului Matt Herzau, un alt exemplu de sincronicitate din creația Pink Floyd e relația cu un film pentru copii din 2008. Pentru a obține un album, Matt a adăugat o singură literă la opera trupei. Numiți prin cinci cuvinte denumirea obținută.

Răspuns: Another Brick in the Wall­E (Wall­E nu se acceptă) 

#9. Devenit cunoscut la Hollywood prin filmele de acţiune în care îşi punea mai mereu în valoare fizicul lucrat la sală, Vin Diesel a oferit recent o imagine care îi va dezamăgii pe fanii seriei Fast and Furious. Titlul articolului diferă de serie printr­-o literă.

Reproduceți titlul articolului.

Răspuns: Fat and Furious (the Fat and the Furious) 

#10. Un scurt desen animat apărut în ajunul unui eveniment sportiv din 2015 îndeamnă englezii să-­și susțină favoriții și are sloganul „Make them giants”. La acest eveniment mai participă și Dragoni din Țara Galilor sau Stejari din România, însă nu s-­au calificat urșii din Rusia sau elefanții din Coasta de Fildeș.

Nu vă rugăm să ne spuneți despre ce evenment este vorba, spuneți­-ne în ce oraș din Anglia se află școala unde s­-a jucat pentru prima oară acest sport.

Răspuns: Rugby 

#11. În anii 1930, proprietarii magazinului recent construit în localitatea Algoe, aflată lângă o stație de alimentare din SUA, s-­au trezit în mijlocul unui proces de judecată dintre doi cartografi – Otto Lindberg și Rand McNally. După mai multe audieri, Otto Lindberg și­-a retras acuzațiile.

Răspundeți peste un minut care particularitate a localității a început aceste acuzații?

Răspuns: Algoe era un oraș din hârtie 

Înregistrările pentru Divizii încă sunt în toi, vă puteți înregistra echipa aici: cuc.md.

Iar întreg pachetul de 50 de întrebări îl puteți vedea aici: Prima etapă din sezonul de toamnă.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente