Top 10 cele mai ingenioase întrebări de la Cupa Foaie Verde Busuioc

jeka
Foto: PC: Jeka Bîbîlici

În weekendul anterior, membrii CMJI și toți cei care sunt interesați să-și testeze abilitățile intelectuale au putut participa la Cupa Foaie Verde Busuioc, organizată de echipele Foaie Verde, Kakulla și Busuioc. #diez a selectat cele mai interesante și amuzante întrebări din cadrul Cupei.

#1. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Atenție, citat dintr-un film:
Wow! You, like, literally transplanted a baby’s butt on my face.
Wow, tu literalmente mi-ai transplantat un fund de bebeluș pe față.
Cu aceste cuvinte eroul filmului „Thanks for sharing” se adresează unui X. O operă celebră din anul 1816 îl plasează pe X în peninsula Iberică. În ce oraș?

Răspuns: Sevilla
Comentariu: Barbierul din Sevilla

#2. Autor: Eugen Muravschi, Busuioc

Întrebare cu înlocuire: Schopenhauer a spus că „O ALFA trăiește o viață asemenea unui organism, în sensul că asimilează din lumea exterioară doar ceea ce îi este omogen și benefic”. În greaca veche, inițial ALFA se referea la ceva secundar – un rezumat, o simplificare, astăzi dimpotrivă: ea este adesea un punct de pornire. Cu siguranță, gândindu-vă la ALFA, veți produce chiar mai multe. Numiți ALFA.

Răspuns: Ipoteză

#3. Autor: Brook, Kakulla
Helen Right scrie că pe timp de iarnă, atunci când temperaturile scad considerabil, acceleratorul de particule LHC (большой адронный коллайдер) uneori e oprit. De vină e EA. Pe ELE din Chișinău poate fi văzut un fluture. Ce sunt ELE?

Răspuns: facturile pentru energia electrică
Comentariu: Fluture – logoul companiei ”Union Fenosa”

#4. Autor: Eugen Muravschi, Busuioc

Recent, datorită pregătirilor Guvernului pentru o mare paradă militară, locuitorii Beijingului au putut vedea acest lucru. Și nu doar pentru o zi, ci chiar pentru aproape două săptămâni.
Deși presa a descris evenimentul drept „nemaivăzut” și „nimeni nu credea posibil acest lucru”, el s-a mai întâmplat și toamna trecută, când China a găzduit summit-ul APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation). Răspundeți prin două cuvinte ce au văzut și atunci, și acum, chinezii?

Răspuns: Cerul albastru / senin
Explicații: Guvernul a închis mai multe fabrici și a obligat peste cinci milioane de mașini să conducă doar peste o zi (una da, una nu). Astfel, chinezii au văzut cerul albastru, iar indicele calității aerului s-a ameliorat până la nivelul 17.

#5. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

În 1974 EL se filmează în pelicula „Bărbații încărunțesc devreme”. Faima însă i-o aduce filmul din 1979, iar apoi EL „revine” cu încă o peliculă în 1985. Numiți-l.

Răspuns: Mihai Volontir
Comentariu: Budulai și Budulai se întoarce.

#6. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Comicsurile Hipster Hitler abundă în jocuri de cuvinte și situații ce fac paralele cu lumea contemporană. În unul din episoade, Germania pregătește un submarin nou, dar mereu este amenințată cu judecata de compania Apfel, pentru faptul că are un design asemănător sau că are o denumire asemănătoare. Chiar și sloganul nu este prea diferit.
Dar care este sloganul noului submarin german? Răspundeți prin două cuvinte în engleză.

Răspuns: sync different

#7. Autor: Irina Breahnă, 10 Lei

Conform unei versiuni, acest cuvânt englez, utilizat pe larg și în română, apare pentru prima dată în romanul Ivanhoe de Walter Scott și se referea la un cavaler care nu a jurat credință vreunui lord. Numiți acest cuvânt.

Răspuns: Freelancer

#8. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Un episod din serialul polițist Battle Creek se încheie cu o nuntă la care un infractor își duce nepoata spre altar. Răspundeți folosind și denumirea unui oraș care este titlul episodului.

Răspuns: Stockholm (sindromul Stockholm)
Comentariu: Polițstul, deși l-a prins pe infractor, i-a permis să participe la nunta nepoatei sale.

#9. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Bliț triplu:
1 – Dexonline explică acest cuvânt doar ca pui al unui anumit animal. În spațiul basarabean însă mai are și sens de capriciu.
2 – Acest cuvânt a început să fie folosit în spațiul est-european datorită vânzătorilor vlahi migranți. Produse comparabile ar fi roquefort sau ricotta.
3 – Wikipedia ne zice că această pasăre trăiește la marginea bălților. Aceasta ar fi o explicație pentru originea unei denumiri de marcă. Consumatorii maturi din Moldova o cunosc în două ipostaze cromatice. Numiți pasărea printr-un cuvânt.

Răspuns: Mânz, Brânză, Barză
Comentariu: toate aceste cuvinte sunt de origine dacică

#10. Autor: Brook, Kakulla

Pe o caricatură, naufragiații de pe o insulă nelocuită se plâng că din nou vor mânca carne de iepure. Scrieți profesia unuia dintre acești naufragiați.

Răspuns: magician

Bonus #diez

#11. Autor: Eugen Bîbîlici, 10 Lei

Un perete din Brooklyn este împinzit de un anumit tip de obiecte. Placa explicativă ne anunță că:
It sucks to be lonely, adică Este aiurea să fii singur.
Știind că în textul în engleză de pe placă a fost făcută o modificare, spuneți ce obiecte sunt pe acest perete?

Răspuns: Ciorapi
Comentariu: It socks to be lonely.

Urmărește pagina Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale pentru a participa și la alte competiții intelectuale.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente