Duminică, 16 august, echipa Asachi de la Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale a organizat cea de-a VIII-a sa cupă de vară. Echipa #diez a selectat cele mai interesante întrebări de la cupă.

*Pentru a vedea răspunsul corect, selectați spațiul de după Răspuns.

#1. ELE au apărut pe liniile care făceau legătura între Chicago și orașele de pe Coasta de Vest. Cele de lux se numeau Turquoise Rooms și puteau primi până la 12 oameni.

Î: Răspundeți, prin două cuvinte, ce sunt ELE?

Răspuns: Vagoane restaurant

#2. O listă de pe Wikipedia cu cele mai amuzante denumiri ale unor unități de măsură ne dă următoarea definiție:

„A New York Second” sau „o secundă newyorkeză” este cea mai mică unitate de timp din multivers (toate universurile paralele). Ea reprezintă perioada de timp dintre aprinderea culorii verzi a semaforului și momentul în care…?

Î: Încercați să continuați definiția umoristică!

Răspuns: …șoferul din urma ta claxonează

#3. Marile orașe ale lumii au de regulă o grădină zoologică mare și poate câteva mai mici. Acest oraș european are însă două grădini zoologice mari, una fondată în 1844 și altă în 1955.

Î: Despre ce oraș este vorba?

Răspuns: Berlin

 

Cupa Asachi 2015 PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#4. Chișinăuienii puteau să o asculte pe Maria Bieșu fie la concerte, fie pe scena Teatrului de Operă și Balet, achiziționând un bilet. Începând cu 1982, ea a putut fi audiată periodic și gratis la adresa: str. Grigore Ureche, nr. 58. Era totuși riscant să o auzi acolo. Din 1992, putea fi audiată pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, nr. 190.

Î: Dar ce fel de instituții se află pe aceste adrese?

Răspuns: Biserici

#5. Multă vreme s-a crezut că ELE sunt cauzate de CO2. Un studiu recent a demonstrat însă că ELE se datorează firicelelor mărunte de fân. Unii se tem fără temei că ELE sunt cauzate de anumite animale. Datorită tehnologiei moderne de prelucrare, ELE se întâlnesc din ce în ce mai rar.

Î: Ce sunt ELE?

Răspuns: Găurile din cașcaval

#6. Conform uneia din versiuni, denumirea acestui produs provine de la prenumele unui brutar bucureștean de origine germană. Numele lui era Heller.

Î: Dar care era prenumele lui?

Răspuns: Franz

 

Cupa Asachi 2015 PC: Clubul Moldovenesc de Jocuri Intelectuale

#7. Într-o limbă din Suriname acest substantiv comun se traduce drept dagadaga. De asemenea, în română, fonetic, substantivul conține: o zeitate orientală, un actor oriental și numele unei trupe de new age, în ordinea indicată.

Î: Numiți termenul în română, dacă unii îi mai zic și „ciocănitoare”!

Răspuns: Mitraliera

#8. Un protestatar a fost arestat pentru câteva zile. Auzind despre cele întâmplate, cel mai mare adversar al său i-a transmis în închisoare un număr al revistei 64.

Î: Care sunt cei doi protagoniști ai întâmplării?

Răspuns: Kasparov şi Karpov

#9. Iată câteva exemple de expresii folosite de o persoană care suferă de sindromul RAS: Număr PIN, display LCD, format PDF, mașină ATM.
Î: Încercați să deduceți de la ce vine litera S din acronimul RAS?

Răspuns: Sindrom

#10. Denumirea primului album al celor de la Duran Duran, cel al lui Bob Dylan sau cel al lui Peter Gabriel sunt exemple ale unei practici destul de comune în rândul muzicienilor. Cei de la trupa REM au ironizat această practică când și-au denumit unul din albume.

Î: Care este denumirea albumului, știind că în antichitate așa era numit magistratul în cinstea căruia era numit anul?

Răspuns: Eponym

Mai multe detalii despre cupele de vară și întrebări de Ce? Unde? Când? vedeți pe cuc.md.