Aliona Ganta: „Succesul în cariera unui inginer IT este definit prin dorința de a se dezvolta continuu”

AlionaGrozavu
Foto: PC: Arhiva personală

În cadrul proiectului „Thinking Outside the Box” lansat de curând, Asociaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC te invită să afli cât este de fascinantă industria Tehnologiei Informaţiei chiar de la specialiştii care activează în domeniu.

În continuare îți propunem să-i cunoști mai bine şi să afli ce înseamnă pentru ei o carieră în IT, ce stă la baza succesului atins, care sunt lecţiile învăţate şi care sunt aspectele care contează cel mai mult pentru ei. O serie de materiale menite să ne dezvăluie subtilităţile domeniului prin ochii lor, ai Profesioniştilor IT.

 

PC: ATIC
PC: ATIC

„A tester has the heart of a developer… in a jar on the desk…”

Aliona Ganta (Grozavu) deţine funcţia de Test Consultant în cadrul companiei Endava şi are o experienţă de opt ani în domeniu. Este responsabilă de coordonarea echipei în cadrul proiectului la care lucrează, crearea strategiilor şi planurilor de testare şi asigurarea implementării lor. De asemenea, Aliona participă la analiza riscurilor pe proiect şi propunerea soluțiilor pentru rezolvarea acestora.

Pe langă participarea în proiect, protagonista istoriei se implică şi în alte activităţi importante, menite să contribuie la dezvoltarea culturii testării în cadrul companiei, cum ar fi: studiul tehnicilor și metodoligiilor noi, prezentarea lor, workshopuri şi audite interne.

În calitate de line manager, Aliona oferă sprijin colegilor din echipă în creșterea lor profesională, astfel încât ei să beneficieze din plin de oportunitățile pe care le furnizează compania.

În timpul liber îi place să citească, să petreacă timpul cu oamenii dragi, să călătorească și să joace fotbal de masă.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

Decizia de a îmbrăţişa domeniul IT a venit spontan

„Decizia de a îmbrăţişa domeniul IT a venit spontan, la sugestia rudelor. Încă din şcoală îmi plăceau matematica, chimia şi fizica. Îmi doream să devin inginer, însă la acel moment nu eram sigură de decizia pe care o voi lua. Sprijinul şi insistenţa mamei m-au făcut să aleg domeniul IT şi sunt foarte mulțumită de alegerea făcută.”

„Cunoștințele dobândite pe parcursul anilor de studiu mi-au oferit posibilitatea de a obține un job în domeniul IT”

Aliona şi-a făcut studiile la Universitatea Tehnică a Moldovei. Ea recunoaşte că studiile au fost pentru ea complicate la început, majoritatea obiectelor fiind predate în limba franceză şi studierea noțiunilor tehnice a cerut mai mult timp pentru înțelegerea lor.

„Consider însă că aceasta este o experiență foarte valoroasă. Mi-a plăcut mult studiul materiilor legate de domeniul IT, cum ar fi studiul bazelor de date, OOP, limbajelor Java/Net şi, nu în ultimul rând, obiectele legate de testare. De asemenea, un avantaj deosebit este faptul că pachetul de cunoștințe dobândite pe parcursul celor cinci ani de studiu mi-au oferit posibilitatea de a obține un job în domeniul IT.

„Lucrul în domeniul care îmi place, dorința de a învăţa plus oportunitățile pe care le oferă domeniul IT m-au ajutat să ating performanţa şi rezultatele de care sunt mândră”

Şi-a început cariera IT în anul 2007, obţinând poziția de Junior Test Engineer. Prima experiență a fost în testarea aplicațiilor de trading. „Începutul a fost interesant şi stresant în același timp. Multe lucruri noi de învăţat în paralel cu efectuarea, la cel mai înalt nivel, a lucrului propriu-zis. Aceasta însă nu m-a speriat. Dimpotrivă, m-a motivat sa studiez de sine stătător, să cresc în calitate de specialist şi într-un final să pot oferi ajutor altor persoane care, de asemenea, îşi doresc o carieră în testare.

În viziunea mea, domeniul IT este unul dinamic şi interesant, iar printre avantajele unei carierei IT pot fi menţionate:

# Dezvoltare profesională continuă (cursuri profesionale, certificări, studii individuale);
# Colaborare cu clienți de talie mondială;
# Oportunităţi de deplasare;
# Şi nu în ultimul rand – salariu atractiv.

 

PC: Arhiva personală
PC: Arhiva personală

„Ceea ce mă motivează pe mine personal e faptul că lucrez cu profesioniști în domeniu şi beneficiez de schimbul de experiență care, la rândul său, îmi asigură dezvoltarea continuă”

„Resursele pe care le utilizez pentru a creşte şi a ţine pasul cu schimbările din domeniu: în primul rând, comunicarea cu colegii de breaslă, internetul, trainingurile şi certificările legate de domeniul testării, participarea în cadrul workshopurilor/forumurilor.”

Rolul comunicării în cadrul echipei

„Lucrul în echipă şi comunicarea în procesul de implementare a unui proiect ar defini succesul acelui proiect. Oricât de bun ar fi specialistul, pentru a livra un produs calitativ clientului, trebuie sa poți colabora cu oamenii din echipa în care lucrezi, să ai încredere în ei, să îi încurajezi să încerce lucruri noi şi să le oferi ajutor atunci când au nevoie de el.

Cea mai importantă lecţie învăţată pe parcursul activităţii este:

Nu lăsa pe mâine ceea ce poți face astăzi!

 

PC: ATIC
PC: ATIC

„Cel mai frecvent stereotip despre domeniul IT, cel cu care m-am întâlnit eu personal, ar fi că IT-ul e mai mult pentru băieți. Însă statistica din ultimii ani arată că din ce în ce mai multe fete obțin rezultate importante in acest domeniu.

Succesul în cariera unui inginer IT este definit prin dorința de a învăţa lucruri noi, perseverenţă, dezvoltarea continuă. Pentru cei care îşi doresc să se afirme în domeniul IT unica formulă viabilă şi sugestie este: învăţaţi, perseveraţi şi nu încetaţi nici pentru o clipă să contribuiţi la creşterea voastră personală!”

Materialul este parte a Proiectului „Thinking Outside the Box”, realizat în cadrul Campaniei de promovare a Carierei IT. Campania de promovare a Carierei IT este implementată de Asociația Națională a Companiilor din Domeniul TIC cu susținerea financiară a Ministerului Tineretului și Sportului în cadrul Programului de Granturi 2015.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente