(foto) Zip House – spațiul unde tinerii designeri din Moldova își pot produce propriile colecții

collage
Foto: „ZIPhouse” – centrul destinat tinerilor designeri din domeniul industriei fashion PC: Cember Olesea/ colaj #diez

Astăzi, 3 septembrie, a avut loc lansarea primului Centru de Excelență și Accelerare în Design și Tehnologii (CEADT) din Republica Moldova – ZIPhouse. Centrul este amplasat pe o suprafață de circa 800 de metri pătrați în imediata apropiere a blocurilor de studii de la UTM, iar construcția și dotarea acestuia cu utilaje specializate a costat circa 325 de mii de dolari – USAID a oferit 225 de mii de dolari, iar UTM a investit 100 de mii de dolari.

ZIPhouse reprezintă un centru inovațional specializat în design și tehnologii în industria ușoară, conceput să ofere studenților, tinerilor designeri și specialiștilor din ramură un mediu creativ, resurse tehnice avansate și asistență instructivă de performanță, în consonanță cu cele mai bune practici internaționale.

Inspirat din modele de centre similare de succes din SUA și Europa, ZIPhouse a fost conceput într-un stil eco-industrial și dotat cu echipamente media, IT și utilaje specializate de producere. Infrastructura Centrului permite utilizarea flexibilă și multifuncțională a spațiului atât pentru activități co-working, educaționale și de cercetare, de accelerare și mentorat, cât și pentru organizarea atelierelor de lucru, cercurilor de creație, fashion&trunk show-urilor, photo shooting-urilor și altor evenimente conexe.

La evenimentul de inaugurare au fost prezenți Ion Bostan, rectorul UTM, Valeriu Streleț, prim-ministru Moldovei, Ion Șișcanu, viceministru al Educației și Tim Ong, ofițer de programe USAID, dar și alți demnitari.

IMG_8062

 

Acesta este cel de-al doilea Centru de Excelență pe care îl are UTM, după cel în domeniul Tehnologiei Informaţiei. „Acest centru va servi procesul educațional, dar și pentru crearea start up-urilor. Trebuie să învățăm studenții noștri cum în continuare, după absolvirea unei facultăți, să-și creeze o întreprindere în domeniul industriei ușoare”, a declarat rectorul Ion Bostan.

 

IMG_8073

 

În discursul său, Șeful Executivului a remarcat faptul că CEADT este un exemplu de succes al sinergiei eforturilor dintre sectorul privat și cel public, reprezentat de o instituție de învățământ, și anume UTM. „Rezultatul demonstrează faptul că, dacă este voință şi colaborare eficientă între parteneri, lucrurile ajung să aibă o finalitate vizibilă şi cu efecte de durată asupra beneficiarilor”, a spus Valeriu Streleț.

„Desigur că în acest centru de excelență se pot regăsi soluții în rezolvarea unor probleme care astăzi au devenit foarte acute și anume eterna problemă dintre corelarea cererii și ofertei, pe de o parte cererea de forță de muncă calificată, pe de altă parte – oferta pe care o poate prezenta sectorul educațional. Anume aici sunt siguri că se vor regăsi, din partea sectorului privat, idei, viziuni tehnologii și, totodată, din partea sectorului educațional se vor regăsi metode inovatoare care să-i ofere sectorului nostru industrial exact acel nivel de calificare de care are nevoie”, a mai adăugat Streleț.

IMG_8107„Mă bucur enorm pentru voi, deoarece de azi veți avea, prin intermediul acestui centru, acces la tehnologii și programe educaționale din domeniul industriei ușoare. În plus, prin intermediul acestui centru de excelență, cei din Industria ușoară producătoare vor fi aduși mai aproape de cadrul academiei. Companiile din sector vor avea ocazia să participe la pregătirea specialiștilor exact așa cum au ei nevoie, exact de pe băncile facultăților, pentru ca după absolvire, aceștia să fie imediat angajați în câmpul muncii”, a declarat Tim Ong, ofițer de programe USAID, donatorii principali ai acestui centru.

Pe Cristina Lupu, care este studentă în anul 4 la Design vestimentar, am surprins-o în momentul când proiecta manual tipare, alături de alte colege ce lucrau deja direct pe manechine cu unele piese ce erau în proces de coasere. „Cred că acest centru oferă o oportunitate foarte bună studenților și tinerilor designeri de a se dezvolta, prin faptul că el oferă în primul rând spațiu de lucru, iar apoi deja utilaje performante, ceea ce este unul din factorii principali pentru a produce piese vestimentare aparte, dar și colecții”, ne-a declarat studenta.

Este de menționat faptul că, beneficiarii Centrului vor avea acces la o bibliotecă performantă, cu posibilități de acces la resurse de top din domeniul fashion și designului, precum și la reviste, cărți și materiale textile de trend, inclusiv în format electronic.

Zona de design-proiectare și producere tehnologică a fost dotată cu echipament performant de design, proiectare, croire și producere, care include 35 de mașini specializate de la cei mai vestiți producători de utilaje din domeniul industriei ușoare.

Linia de producere va fi utilizată în scop de instruire, dar și va permite tinerilor designeri să producă modele experimentale și mini-colecții proprii.

Reamintim că, Centrul a fost creat prin parteneriat public-privat între Ministerul Educației (ME), Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) și Asociația Patronală a Industriei Ușoare din Moldova (APIUS), cu suportul Proiectului Creșterea Competitivității și Dezvoltarea Întreprinderilor II (CEED II), finanțat de Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională.

 

IMG_8345

IMG_8341

IMG_8165

IMG_8170

IMG_8173

IMG_8177

IMG_8179

IMG_8182

IMG_8185

IMG_8188

IMG_8193

IMG_8199

IMG_8204

IMG_8208

IMG_8210

IMG_8214

IMG_8216

IMG_8219

IMG_8221

IMG_8225

IMG_8229

IMG_8232

IMG_8233

IMG_8234

IMG_8239

IMG_8245

IMG_8247

IMG_8250

IMG_8255

IMG_8260

IMG_8266

IMG_8272

IMG_8274

IMG_8282

IMG_8290

IMG_8292

IMG_8300

IMG_8303

IMG_8314

IMG_8316

IMG_8324

IMG_8326

IMG_8328

IMG_8339

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
Mai citește
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente