În Moldova ar putea rămâne șapte universități, iar Academia de Științe va trebui să împartă banii cu ele

ASEM A
Foto: moodle.md

Sistemul educaţional care există în Republica Moldova ar putea suferi noi schimbări. Ieri, 9 septembrie, a avut loc ultima şedinţă a proiectului european „Consolidarea autonomiei universitare în Republica Moldova” (EUniAM), care a fost implementat la finele anului 2012.

Potrivit Adevărul Moldova, Ministerul Educaţiei susţine că recomandările finale sunt binevenite, dar există două mari probleme: comasarea universităţilor şi lichidarea Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM).

Dezvoltarea autonomiei universitare este importantă pentru toţi, consideră Larisa Bugaian, prorectorul Universităţii Tehnice din Moldova şi coordonatorul naţional al proiectului EUniAM. „Cei din sistemul educaţional înţeleg că dezvoltarea acestei autonomii înseamnă responsabilitate. Statul ne dă bani pentru anumite scopuri şi nu mai vrea să fie responsabil de ce se întâmplă în universitate. În cadrul acestui proiect, am analizat sistemul educaţional din Moldova, dar şi din Suedia, Danemarca, Lituania, Marea Britanie şi România – universităţi partenere proiectului. Astfel, am văzut ce aveau bun fiecare din cele cinci universităţi, am analizat şi am formulat propuneri pentru Moldova”, a declarat Larisa Bugaian.

Universităţile care vor „supravieţui”

În prezent, în Republica Moldova activează 20 de universităţi şi 15 instituţii de cercetare ale AŞM. Conform principiilor proiectului EUniAM, aceste 35 de instituţii publice vor fi subiectul raţionalizării procesului prin comasare. De asemenea, se menţionează că AŞM trebuie desfiinţată, iar cele 15 instituţii de cercetare să fie alocate universităţilor de profil.

Astfel, în Moldova ar trebui să rămână şapte universităţi. Trei dintre acestea ar fi regionale – Universitatea de Stat din Bălţi, Universitatea de Stat din Cahul şi Universitatea de Stat din Tiraspol. Celelalte patru universităţi ar fi situate în Chişinău – Universitatea de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţeanu”, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea Tehnică din Moldova şi Universitatea de Studii Economice şi Bussines.

Ministerul Educaţiei susţine comasarea universităţilor

Viceministrul Educaţiei Ion Şişcanu crede că această reformă este una bună la care s-a muncit mult. „Am reflectat puţin asupra recomandărilor expuse şi cred că, în cazul în care vom reuşi să le aplicăm, va fi o victorie a noastră. Ministerul Educaţiei identifică două probleme mari. Prima este una internă, în sistemul de învăţământ: comasarea generează probleme în rândul universităţilor care trebuie să dispară. Dar aceasta trebuie să se întâmple. Vreau să spun cu toată convingerea că acceptăm şi vom depune toate eforturile pentru aplicarea recomandării privind reducerea numărului universităţilor. Va fi foarte greu, dar asta este misiunea”, a declarat Şişcanu.

Urmează bătălia dintre Ministerul Educaţiei şi AŞM

A doua problemă pentru Ministerul Educaţiei este cea a cercetării. „Vom avea o confruntare foarte serioasă cu Academia de Ştiinţe. Codul Educaţiei prevede că AŞM este unica instituţie de cercetare de interes naţional. La etapa actuală, AŞM nu poate fi lichidată oricât am vrea noi. Dar atât Ministerul Educaţiei, cât şi universităţile mari trebuie să prezinte Guvernului problema privind viitorul AŞM. Academia va trebui să împartă banii şi logistica cu universităţile, pentru că acestea trebuie să se bazeze pe cercetare. Deci, ne aşteaptă o bătălie cu AŞM”, a explicat viceministrul.

Ce se va întâmpla cu Universitatea Agrară din Moldova?

Ion Bostan, rectorul UTM, a atenţionat că recomandarea privind comasarea Universităţii Agrare din Chişinău ar trebui revizuită. „Oameni buni, fiţi foarte atenţi la acest lucru, fiindcă dacă privim viitorul ţării, nu avem noi sorţi de izbândă să construim un complex industrial bine pus la punct. Noi suntem o ţară mică, nu avem bogăţii naturale, materie primă. Nouă Dumnezeu ne-a dat pământuri mănoase. Trebuie să dezvoltăm sectorul agrar. De aceea, haideţi să fim foarte atenţi cu Universitatea Agrară”, a atenţionat rectorul UTM.

Banca Mondială ar putea să ofere 15 milioane de dolari pentru obiective concrete în scopul implimentării recomandărilor acestui proiect, a menţionat Romeo Ţurcan, coordonatorul proiectului EUniAM şi conferenţiar la Universitatea din Aalborg, Danemarca.

Reamintim că, anterior #diez a mai publicat un articol la acest subiect din prisma expertului extern în cadrul proiectului de Restructurare a sectorului învățământului superior în RM – John Reilly. Acesta a studiat și analizat comparativ autonomia universitară în mai multe țări, precum Danemarca, Lituania, România, Scoția și Suedia. Mai multe detalii puteți citi aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente