Topul curiozităților din turul II al alegerilor locale

votare-680×365
Foto: PC: moldova.org

În urma turului II al alegerilor locale naționale au apărut situații interesante, pe care echipa #diez a decis să le includă într-un top al curiozităților.

#1. Un cunoscut interpret a devenit primar al satului Ulmu, r. Ialoveni, cu 54,04% din voturi. Este vorba despre Sergiu Braga, candidat al Partidului Național Liberal (PNL). Anterior, el a participat la concursul național Moldova are talent.

#2. În 52 de localități, bătălia pentru fotoliul de primar s-a dat pe muchie de cuțit. Astfel, la Topala, candidatul PDM a acumulat 50% din voturi, având nevoie de doar un vot pentru a devenit primar al localității. La Coșernița, candidații PDM și PSRM au acumulat ambii 50,00% din voturi, având un număr egal de voturi – câte 325. Bătăliile pentru Nisporeni și Edineț au fost și ele foarte strânse, fiind câștigate cu 10 și, respectiv, 13 voturi diferență. Un deznodământ pe muchie de cuțit avem și în localitatea Vișniovca din raionul Cantemir, unde diferența dintre candidați a fost de numai un vot în favoarea candidatului PLDM.

#3. 77,7% dintre candidații victorioși sunt bărbați, iar 22,3% sau 102 – femei.

#4. Cei mai mulți primari aleși au între 46 și 55 de ani. Astfel, repartizarea pe vârstă arată în felul următor: 25 – 35 ani –  51 persoane; 36 – 45 ani –  107; 46 – 55 ani –  195; 56 – 70 ani – 104.

#5. Cel mai în vârstă primar este în localitatea Alexandru Ioan Cuza, Cahul, iar cei mai tineri, cu vârsta de 25, sunt în Buda, Călărași; Gălăuza, Strășeni; Bozieni, Hâncești; Păuleni, Călărași.

#6. Candidații Partidului Democrat au obținut cele mai multe de mandate de primar la turul doi de scrutin care s-a desfășurat duminică, dar și în general, la aceste alegeri locale. Partidul Democrat din Moldova (PDM) este lider pe ţară la numărul de primari aleşi în cele două tururi de scrutin electoral – 287 de mandate.

#7. În urma alegerilor locale din 14 și 28 iunie, cele mai multe centre raionale au fost câștigate de candidații Partidului Nostru, condus de Renato Usatâi. Candidații acestei formațiuni au ajuns în fruntea a nouă centre raionale (Bălți, Basarabeasca, Dondușeni, Drochia, Fălești, Florești, Glodeni, Râșcani, Șoldănești).

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente