Sindicatele îl amenință pe Gaburici cu proteste

sindicate
Foto: Fotografie-simbol PC: sindicate.md

Sindicatele cer guvernării măsuri urgente pentru stoparea declinului social-economic, avertizând cu acțiuni de protest.

Declarația Comitetului Confederal al Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova

„Pornind de la imperativele actuale ale Republicii Moldova: stagnarea economiei, condiţiile nesatisfăcătoare de muncă, salariile mici, migraţia forţei de muncă peste hotare, pensiile sub minimul de existenţă, nivelul înalt al preţurilor și tarifelor la produsele şi serviciile de primă necesitate, la medicamente, politizarea excesivă a funcţiei publice, decredibilizarea instituţiilor statului, în special a Justiţiei și Procuraturii, deteriorarea imaginii Republicii Moldova peste hotare,

Ținând cont de nemulţumirile şi cerinţele celor peste 450 de mii de salariaţi–membri de sindicat, exprimate în Declaraţia Consiliului General al CNSM din 2 aprilie 2015 în legătură cu situaţia social-economică din ţară şi de răspunsul superficial al ministerelor de resort la acestea,

Considerând drept prioritate implicarea activă a organelor cu putere de decizie la realizarea politicilor socio-economice, combaterea economiei informale, reducerea sărăciei şi a şomajului,

Comitetul Confederal al CNSM insistă în mod repetat ca Guvernul şi Parlamentul Republicii Moldova să întreprindă măsuri concrete în vederea realizării următoarelor revendicări:

#1. Stabilirea salariului minim pe ţară în mărime de 50 – 60 la sută din salariul mediu pe economie, cu o ulterioară indexare a acestuia la nivelul indicelui preţurilor de consum.

#2. Folosirea cu eficienţă a tuturor pârghiilor de influenţă în vederea minimizării plăţii salariilor „în plic” şi a muncii „la negru”.

#3. Neadmiterea introducerii cotei unice la impozitul pe venit a persoanelor fizice.

#4. Urgentarea implementării serviciilor de sănătate ocupaţională.

#5. Neadmiterea elaborării unui nou Cod al muncii.

#6. Reformarea sistemului de pensionare, în vederea simplificării şi unificării formulei de calcul, actualizării venitului asigurat luat în calcul la stabilirea pensiilor, recalculării pensiei persoanelor care activează în câmpul muncii.

#7. Neadmiterea majorării tarifelor la energia electrică şi la gazele naturale.

#8. Neadmiterea lichidării băncilor comerciale: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.

A sosit momentul când ne-am săturat de promisiuni şi insistăm asupra realizării problemelor abordate. În caz că revendicările noastre vor fi trecute cu vederea, ne asumăm responsabilitatea de a purcede şi la alte acţiuni, conform legislaţiei în vigoare, inclusiv la acţiuni de protest”, spune Oleg Budza, în numele Comitetului Confederal al CNSM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente