Iurie Leancă la BBC: Nimeni nu mai vorbeşte serios despre perspectiva europeană a Republicii Moldova

unimedi
Foto: PC: unimedia.info

Intervievat în cadrul emisiunii Business Matters de la postul britanic de radio BBC, Iurie Leancă a declarat că Republica Moldova are un Guvern minoritar care nu este capabil să continue agenda de reforme și lupta cu corupția.

„Acum nimeni nu mai vorbeşte serios despre perspectiva europeană a Republicii Moldova. Ei se numesc pro-europeni, dar nu fac decât să denatureze percepţia despre integrarea europeană”, a subliniat Iurie Leancă.

Întrebat despre gradul de încredere a populaţiei în valorile şi aspiraţiile europene, Iurie Leancă a afirmat că societatea moldovenească continuă să fie divizată. Potrivit lui, scepticismul se explică prin propaganda din Est, dar şi incapacitatea autorităţilor de a vorbi oamenilor despre beneficiile integrării europene.

Jurnalistul de la BBC a căutat să afle părerea lui Iurie Leancă despre situaţia actuală din sistemul financiar-bancar și furtul de la BEM. În opinia lui, problemele din sectorul bancar existau de mai mult timp, iar Banca Naţională, care este organul regulator, nu a folosit toate instrumentele ca să remedieze situaţia. „Din păcate, instituțiile noastre de drept sunt incapabile sau nu-şi doresc să investigheze ceea ce s-a întâmplat, de aceea am decis că avem nevoie de o anchetă internaţională. A venit Kroll, companie ce ne poate ajuta să recuperăm cel puţin o parte din sumă”, susţine Iurie Leancă.

Întrebat dacă crede că în furtul de la BEM sunt implicaţi politicieni de rang înalt, Iurie Leancă a spus că trebuie să se pună presiuni asupra instituțiilor noastre de drept. „Dacă politicienii de rang înalt au fost implicaţi, atunci trebuie să îi cunoaştem şi să fie sanctionaţi.”

În discuția cu jurnalistul de la Londra, Iurie Leancă a vorbit și despre situația din regiune și necesitatea rezolvării conflictului transnistrean. Interviul îl puteți asculta aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente