Un an fără vize în UE. PPEM: Moldova este ca o navă fără căpitan – plutește în derivă

unnamed (1)
Foto: PC: PPEM

Astăzi se împlinește un an de când Republica Moldova are regim liberalizat de vize cu UE, timp în care circa 500.000 de moldoveni, deținători de pașapoarte biometrice, au beneficiat de această oportunitate. La un an de la ridicarea vizelor europene pentru moldoveni, Partidul Popular European din Moldova constată că țara noastră nu mai are o perspectivă clară europeană.

„Acum un an, când au fost scoase vizele UE pentru moldoveni, țara noastră a făcut un pas important care ne-a deschis ușile în Europa. Atunci, țara avea o viziune clară – reformarea R.Moldova pentru a face perspectiva europeană o realitate”, susțin reprezentanții Partidului Popular European din Moldova.

„A fost un pas spre construirea unei țări moderne, cu un sistem onest de administrație publică. A fost un pas spre întărirea încrederii oamenilor în instituții de stat, în capacitatea lor de a asigura rezultate concrete pentru cetățeni”, mai afirmă PPEM. În acest sens, este menționată inițiativa de a aduce în ţară o Misiune a Uniunii Europene în domeniul justiției și anticorupției EUJUST, de a da startul modernizării ţării prin realizarea Acordului de Asociere cu UE, de a oferi oamenilor locuri de muncă și o șansă pentru un viitor mai bun acasă.

PPEM constată cu regret că autoritățile R.Moldova nu mai au această viziune și nu mai oferă o perspectivă clară pentru o Moldovă modernă și europeană. „Cu regret, încrederea cetățenilor în autoritățile noastre și viziunea lor pentru Moldova este la cel mai scăzut nivel de la independența țării încoace. Moldova este ca o navă fără căpitan – plutește în derivă. Autoritatea este o armată de funcționari corupți, s-a instituit controlul oligarhic total. Totul este subordonat unui singur scop –  protejarea averilor dobândite ilegal”, constată membrii PPEM. În context, se afirmă că scopul principal al PPEM este să readucă o perspectivă clară pentru oameni.

Decizia UE privind ridicarea vizelor europene pentru moldoveni a intrat în vigoare la 28 aprilie 2014. Atunci, Iurie Leancă, în funcția sa de Prim-ministru, însoțea un grup de tineri, de ziariști și persoane care aveau rude în străinătate, într-o călătorie la Atena, pentru a marca astfel prima zi de abolire a regimului de vize cu Uniunea Europeană.

„Le mulțumesc partenerilor noștri de la Bruxelles pentru sprijinul pe care ni l-au acordat și pentru încrederea pe care au avut-o în noi și îi asigur că eu și echipa PPEM vom face ca derapajul în care se află acum Moldova să fie unul de scurtă durată, iar cei care se fac vinovați de blocarea drumului nostru spre Europa să răspundă în fața cetățenilor”, spune Iurie Leancă în mesajul său cu ocazia împlinirii unui an de la acest eveniment. Astăzi, el a avut o întâlnire cu președintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat în vizită la Chișinău. Iurie Leancă a vorbit cu oficialul de la Bruxelles despre situația politică din țară, despre proiectul său politic și despre importanța continuării cursului european al Moldovei. Liderul PPEM și-a exprimat speranța că în termenul cel mai scurt se va reveni în mod real pe calea europeană.

Republica Moldova este prima țară a Parteneriatului Estic care a reușit să scoată vizele europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente