Telefoanele Apple vor avea procesoare produse de Samsung

iphone
Foto: PC: ign.com

Samsung va produce procesorul principal al următorului model iPhone al Apple, după ce compania americană renunţase la serviciilor competitorului de pe piaţa smartphone-urilor în favoarea unui producător din Taiwan.

Apple urmează să prezinte specificaţiile şi design-ul noului model iPhone în curând, analiştii speculând că producătorul american va lansa versiunea intermediară 6s în acest an, relatează Mediafax cu referire la Bloomberg.

Pentru modelele iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, lansate în luna septembrie a anului trecut, Apple a contractat Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) pentru producţia procesorului A8 utilizat pentru aceste dispozitive.

Samsung va începe producţia cipului A9 la uzina Giheung din Coreea de Sud, potrivit surselor Bloomberg, iar comenzile suplimentare din partea Apple vor fi redirecţionate către Globalfoundries, partener al Samsung.

Comanda primită din partea Apple ar putea aduce companiei sud-coreene noi contracte, consideră Song Myung Sup, analist la HI Investment&Securities din Seul.

„Dacă Globalfoundries adoptă rapid cea mai avansată tehnologie de care dispune Samsung şi dacă îşi creşte randamentul, ar putea câştiga comenzi de la Qualcomm”, a declarat Song.

Samsung, al doilea mare producător de cipuri la nivel mondial, a deţinut monopolul asupra producţiei de procesoare pentru iPhone-uri şi iPad-uri până anul trecut. Apple a decis să renunţe la contractele cu Samsung în 2014, în urma disputelor asupra unor patente.

Atât Samsung, cât şi TSMC au crescut cheltuielile de capital în ultima perioadă, pentru a obţine contracte cu Apple, în condiţiile în care industria semiconductoarelor este estimată la 300 de miliarde de dolari.

Banca elveţiană UBS a estimat că Samsung a cheltuit anul trecut 3,7 miliarde de dolari pentru afacerea cu procesoare şi că va creşte investiţiile cu această divizie până la 4,9 miliarde de dolari în acest an.

Apple a vândut un număr mai mare de smartphone-uri decât Samsung în ultimul trimestru al anului 2014, depăşind compania sud-coreeană pentru prima oară din 2011, potrivit firmei de analiză a pieţei, Gartner.

Conform datelor Gartner, Apple a vândut 74,832 de milioane de smartphone-uri la nivel mondial în primul trimestru fiscal încheiat pe 27 decembrie 2014, ceea ce i-a conferit o cotă de piaţă de 20,4%, faţă de 73,032 milioane de aparate comercializate de Samsung în aceeaşi perioadă, echivalente cu o cotă de 19,9%.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente