(foto) City Break: Ce atracții inedite poți vedea într-un weekend în Kiev

collagekiev
Foto: Ce atracții inedite poți vedea într-un weekend în Kiev PC: #diez/Cember Olesea

Kievul este o destinație perfectă pentru un city break de weekend. #diez vă ajută să vă planificați o astfel de călătorie eficient și nu foarte costisitor. O să depunem efort să vă prezentăm „alte” atracții decât cele prezente în toate ghidurile turistice și o să vă propunem locurile în care își petrec timpul înșiși locuitorii Capitalei de pe Nipru.

Cea mai rapidă metodă de a ajunge în Kiev – avionul

Un bilet vă poate costa în jur de 130 – 150 de euro, dus-întors, cu toate taxele incluse, inclusiv bagaj. Însă, puteți beneficia de un preț mai mic, dacă vă planificați călătoria din timp sau dacă aveți noroc și prindeți o ofertă avantajoasă din partea celor de la FlyUIA.

Zborul durează o oră, iar partea bună este că acesta decolează dimineața la ora 7, respectiv, veți avea toată ziua la dispoziție ca să explorați Kievul. Totodată, dacă veți fi norocoși, veți putea servi cafeaua sau ceaiul de dimineață alături de răsăritul soarelui. Cursa spre Chișinău este programată pentru ora 19:35, respectiv vă veți putea bucura pe deplin de un full city break, fără să fiți presați de timp.

Apropo, partea bună a zborurilor cu FlyUIA este faptul că primești un loc din start în avion. Astfel, cei care iubesc să călătorească și să privească norii sau peisajele de la înălțime, au opțiunea să selecteze un loc la geam. Locul nu este contra cost, intră în prețul biletului, astfel călătorii nu mai trebuie să o ia la fugă pentru a prinde un loc bun în avion, cum adesea se întâmplă la zborurile low-cost. Însoțitoarele de bord de la FlyUIA au fost drăguțe și deschise pe toată perioada zborului. Pot spune că a fost un zbor confortabil şi frumos.

 

2014-12-13 07.28.26
Răsăritul de soare văzut din avion
2014-12-13 06.56.46
Avionul este gata de decolare
2014-12-13 08.01.35
Zborul până la Kiev durează o oră, un zbor foarte rapid.

 

Veți ateriza pe Aeroportul Borispol care este situat la 30 de kilometri de Capitală. Odată ajunși acolo, veți fi plăcut surprinși de infrastructura și condițiile Terminalului D, care a fost dat în exploatare relativ recent, cu ocazia EURO 2012. Terminalul are 11 porți, este foarte spațios și bine dotat.

Pentru a ajunge în oraș, trebuie să luați un autobuz Sky Bus pe care îl găsiți pe partea dreaptă a clădirii aeroportului. Pentru cursa de circa 40 de minute veți achita 50 de grivne.

 

2014-12-13 08.33.21
Autobuzul Sky Bus este foarte ușor de recunoscut atunci când ieșiți din terminal.

Stația finală a acestuia este gara de trenuri, de unde puteți apela la alte mijloace de transport, pentru a ajunge unde aveți nevoie. Noi am optat pentru vestitul metrou kievean. De remarcat că, în orele de vârf, acesta este foarte aglomerat. Pentru o cursă cu metroul veți scoate din buzunar 4 grivne (începând cu 7 februarie). La sfârșitul anului 2014, metroul din Kiev a fost desemnat drept „cel mai ieftin din lume”.

 

IMG_3792
Coborârea spre stația de metrou „Arsenal”/«Арсенальна»

Bine de știut: Metroul din Kiev a fost primul sistem de tren subteran din Ucraina și al treilea din fosta URSS după metrourile din Moscova și Sankt Petersburg. Metroul transportă 1,38 de milioane de pasageri pe zi, transportând 42,5% din utilizatorii de transport în comun din Kiev. Stația de metrou „Arsenal”/«Арсенальна» este cea mai adâncă din lume și este situată la o adâncime de 105,5 metri (distanța de la suprafață la platformă).

 

IMG_3797
Metroul din Kiev transportă 1,38 de milioane de pasageri pe zi.

 

Am ajuns. Ce vizităm?

Simbolic, dar începutul oricărui tur prin Kiev nu poate începe decât cu Piața Independenței/Maidan Nezalejnosti care este piața centrală a Capitalei (n.r. echivalentul PMAN în cazul Chișinăului). Aici au avut loc cele mai importante evenimente din viața politică a țării precum Revoluția Portocalie sau Euromaidanul. Pe partea stângă a Pieței puteți observa portretele celor decedați în februarie 2014, când lunetiștii au ucis peste 100 de protestatari. Aici oameni din toate colțurile vin să depună flori pentru eroii lor naționali, iar strada a luat numele de „Герої Небесної Сотні” (trad. O sută de Suflete). Practic pe toată strada sunt amplasate portretele celor decedați, flori și candele. Pentru a menține un spirit civic activ, ucrainenii se mai întâlnesc de obicei duminică în Piață, unde discută subiecte politice.

 

IMG_3048
Piața Independenței/Maidan Nezalejnosti
IMG_3539
Sute de lumânări în memoria celor omorâți în februarie 2014, dar și în urma conflictului armat din estul Ucrainei.
IMG_3590
Piața Independenței văzută parțial de sus. În weekend, aici au loc diferite manifestații pașnice.
IMG_3550
Strada „O sută de Suflete”, unde au fost uciși de către lunetiști peste o sută de manifestanți în februarie 2014.
IMG_3582
Eroii Ucrainei – pozele lor sunt înșirate pe câțiva zeci de metri, printre aceștia se regăsesc foarte mulți tineri.
IMG_3583
Dacă spui comercianților de flori că acestea sunt pentru Maidan, de obicei le dau cu un preț mai mic.
IMG_3547
Eroii Ucrainei – pozele lor sunt înșirate pe câțiva zeci de metri, printre aceștia se regăsesc foarte mulți tineri.
IMG_3383
O mască folosită în timpul Euromaidan-ului.
IMG_3544
Un preot naționalist

 

Sculptura „Mama Patrie” reprezintă unul din multiplele simboluri ale orașului Kiev. Această statuie de oțel, înaltă de 62 de metri, domină Muzeul Național al Marelui Război Patriotic. Urcatul către monument este interzis.

Bulevardul Kreșceatik este principala arteră a Kievului. În weekenduri devine stradă pietonală. Bulevardul are 1,2 km în lungime și se întinde de la Piața Europeană până la Piața Besarabska. Reprezintă și principala arteră comercială a capitalei Ucrainei. Aici puteți găsi magazine precum: Zara, Versace, Gucci. În weekend, veți găsi aici mulți artiști amatori ucraineni, zeci de cântăreți stradali și mulți vânzători ambulanți.

 

IMG_3510
Kreșceatik este cea mai veche arteră din centrul Kievului.
IMG_3496
În weekend, veți găsi aici mulți artiști amatori ucraineni, zeci de cântăreți stradali și mulți vânzători ambulanți.
IMG_3494
În weekend, veți găsi aici mulți artiști amatori ucraineni, zeci de cântăreți stradali și mulți vânzători ambulanți.
IMG_3509
Surprinde-i pe cei dragi cu „suveniruri deosebite”
IMG_3523
Pe artera stângă a bulevardului veți găsi o multitudine de magazine.

 

Piața basarabeană/Besarabski rînok – este o piață acoperită, situată în centrul Kievului. Clădirea a fost construită în anii 1910 – 1912. Piața a fost numită de către autoritățile Imperiului Rus după provincia Basarabia.

PinchukArtCenter este unul din cele mai vizitate obiective turistice și reprezintă un centru internațional de artă contemporană și cel mai mare muzeu privat din Europa de Est.

Abordarea inovatoare a centrului de artă are ca scop crearea dinamică de lucrări noi, prezentarea colecțiilor de artă care au o altă viziune. Exponatele artiștilor contemporani au o „altfel” de prezentare. În cadrul centrului este interzis fotografiatul, iar practic în fiecare sală este prezent câte un bodyguard. Poate fi vizitat în intervalul orelor 12:00 – 21:00. Intrarea este gratuită. Este amplasat în centrul istoric al orașului.

 

IMG_3518
PinchukArtCenter – la ora deschiderii de obicei este coadă.
collage
Pentru că în interior este interzis fotografiatul, am profitat și am făcut câteva poze în WC-ul centrului.

 

Casa Himerelor – o curiozitate arhitecturală construită în anul 1901, învăluită în foarte multe legende. Clădirea se găsește în fața birourilor Președenției și a Radei Supreme. Însăși clădirea a servit drept reședința Președintelui până în anul 2005. Fațada casei este ornamentată în stilul „Art Nouveau” cu creaturi mitice precum sirene, pești, vulturi, șopârle, delfini, broaște, toate parcă ieșite dintr-o lume a fanteziei.

Accesul publicului larg la clădire este interzis, însă o dată pe lună clădirea poate fi vizitată, și anume în ultima duminică a lunii, în intervalul orelor 8:00 – 20:00. Intrarea este liberă.

 

IMG_3563
Casa cu himere este o structură unică în Kiev. Relieful neregulat al Kievului a fost folosit la maxim, astfel, trei etaje se înalță pe o parte și șase coboară pe altă parte a dealului.
IMG_3561
Formele arhitecturale sofisticate sunt construite din ciment, un material de ultimă generație în secolul al XIX-lea, când a fost construită casa.

 

Opera din Kiev este a treia ca vechime din Ucraina (1867) după cele din Odesa și Lvov.

 

IMG_3765
Clădirea a luat foc în 1986, fiind ulterior recondiționată într-un stil neo renascentist de către municipalitate.

 

Funicularul din Kiev este un simbol al orașului și un mijloc de transport pentru localnici. În cabinele acestuia încap aproximativ o sută de persoane. Prețul unui bilet este de 1,5 grivne. Funicularul a fost construit în anii 1902 – 1905, fiind reconstruit de nenumărate ori și a fost al doilea construit în Imperiul rus după cel din Odesa.

 

IMG_3636
Funicularul a fost construit din cauza regiunii de deal în care este situat, aceasta ușurându-le localnicilor deplasarea dintr-o parte a orașului în alta.

 

IMG_3642
Timpul de călătorie între stații este de aproximativ 3 minute.
IMG_3655
O călătorie cu funicularul costă 1,5 grivne.
IMG_3669
Funicularul a fost renovat de trei ori: în 1928, 1958 și 1984.

 

Ce mai puteți vizita:

Puteți profita de „Free Walking Tours Kiev” – este cea mai bună opțiune pentru a descoperi orașul alături de un ghid. Acesta se organizează zilnic la ora 12:00 și 16:00, iar un tur durează trei ore. Ghidul vă va întâmpina cu un steag albastru în Fața Oficiului Poștal din Piața Independenței. Mai multe detalii și itinerarul excursiei puteți găsi pe site-ul acestora.

Parcul Mariinski – cel mai vechi și cel mai frumos parc din Kiev situat în apropiere de Rada Supremă.

Rope Jumping – dacă sunteți fani de senzații tari și sunteți în căutarea adrenalinei, atunci puteți „zbura” la o înălțime de 42 de metri de pe un pod destinat pietonilor situat chiar în centrul orașului. Prețul unei sărituri este de 100 de grivne.

 

IMG_3659
Podul Parcului – un pod pietonal peste Nipru care leagă partea centrală a Kievului cu parcurile și plajele de pe insula Trukhaniv . A fost construit în perioada 1956 – 1957. Lungimea totală este de 429 m.

 

Tot din centrul Kievului puteți opta pentru o excursie la faimoasa reședință a fostului Președinte ucrainean Victor Ianukovici. Reședința se află la periferia orașului, în Mejighiria. Pentru o astfel de excursie veți scoate din buzunar 150 de grivne pentru drum și 20 de grivne pentru intrarea pe teritoriul luxoasei reședințe.

 

IMG_3536
Pentru o excursie până în Mejighiria veți scoate din buzunar 150 de grivne.
IMG_3070
Reședința fostului Președinte ucrainean Victor Ianukovici.
IMG_3211
Reședința fostului Președinte ucrainean Victor Ianukovici.
IMG_3236
Reședința fostului Președinte ucrainean Victor Ianukovici.

 

Magazinele Roshen – cum să plecați acasă fără dulciuri și tort de la Roshen? Apropo, nu veți achita nicio taxă în plus dacă veți lua tortul la bordul avionului.

 

IMG_3433
Roshen este unul dintre cei mai mari producători mondiali de produse de patiserie. Numele provine de la îndepărtarea primei și ultimei silabe din numele fondatorului companiei – Poroșenko, care este și Președintele Ucrainei.

 

Unde mâncăm?

Kievul este un adevărat paradis al gurmanzilor. Aici veți putea găsi cele mai celebre bucătării din lume care sunt amestecate împreună în cafenelele și restaurantele din Capitala ucraineană. Totodată, nenumăratele rețele de restaurante vor satisface și cei mai exigenți clienți. Localurile sunt diferite prin interiorul și meniul acestora. Puteți opta pentru locuri unde se mănâncă la tava, localuri pe care le preferă și localnicii. Un prânz ar putea să vă coste în jur de 50 de grivne. Puteți opta pentru următoarele restaurate-bistrouri:

Puzata Hata (trad. Casa burtoasă) – locul perfect unde poți gusta din bucatele naționale ucrainene la un preț scăzut. În total, în Kiev se găsesc 12 restaurante ale acestei rețele. Designul interior al localului este unul foarte rural ucrainean.

Drova (trad. Lemne) – o alternativa la Puzata Hata.

 

IMG_3758
Restaurantul-bistro Drova/Lemnele
IMG_3761
Restaurantul-bistro Drova/Lemnele

Katiușa – locul în care vreți găsi o gamă largă de colțunași, mâncare tradițională ucraineană, cu umplută de tot felul: cu varză, ciuperci, cartofi, carne, vișină, brânză, spanac, mere etc.

 

collage
Katiușa – locul în care puteți mânca orice tip de colțunași aka vareniki

Mai puteți opta și pentru: Cult Ra – un local situat în centrul istoric al orașului ce combină în sine un restaurant și o librărie – locul perfect unde poți primi plăcere pentru creier și stomac.

Pivnaya Duma – o rețea de puburi în care poți bea bere produsă la făbricile din Ucraina.

 

Unde ne cazăm ieftin?

Cea mai bună și ieftină metodă de cazare în Kiev este hostelul – prețuri modeste și foarte decente. Multe dintre acestea sunt situate chiar în centrul orașului, de unde vei avea acces liber la metrou sau la magazinele, puburile, restaurantele, cafenelele situate chiar în inima Capitalei ucrainene. Pentru o cameră single la un hostel din preajma Maidanului am scos din buzunar nici mai mult nici mai puțin de 160 de grivne, echivalentul a 150 de lei moldovenești. Rezervarea o puteți face prin intermediul hostels.com. E foarte simplu, iar pe site totodată veți găsi poze cu locația selectată și comentariile clienților care s-au cazat anterior aici.

De notat că multe hosteluri au dormitoare comune cu mai multe paturi 4/6/8, în cazul în care mergeți cu o gașcă de prieteni. Plusul acestor camere este că interacționați cu alte persoane din diferite țări. Dacă sunteți mai pretențioși, puteți opta și pentru o cameră privată. Nu uitați însă că baia și bucătăria sunt comune.

Mai jos, îți sugerăm câteva adrese de hosteluri selectate de către echipa #diez și care sunt situate în centrul orașului:

1. Salve Hostel, 18/1G, Prorizna Street, Floor 6, apt. 46;
2. Photographer Lounge, 25/40 Ivana Franka street;
3. Gagarin Hostel, 11, Pervomaiskoho Leonida street.

 

Hartă turistică

Ca să nu vă pierdeți prin Kiev, să vă orientați bine, dar și să vizitați operativ atracțiile turistice pe care vi le-am propus, vă îndemnăm, înainte de plecare, să vă descărcați pe telefonul mobil o hartă pe care să o folosiți în regim offline și care vă oferă și anumite informații despre anumite atracții, puburi, cafenele, dar și despre mijloace de transport de prin apropiere pe care le puteți folosi. Spre exemplu, puteți utiliza City Maps 2Go pentru iPhone sau Android.

 

Cât e de sigură această destinație?

În urma evenimentelor tragice care au loc în vestul Ucrainei, Kievul pare a fi o destinație periculoasă pentru mulți cei care iubesc să călătorească. Am fost. Am testat. E sigur. Nu veți vedea tancuri sau militari prin oraș, precum nici în Moscova nu veți vedea urși pe bicicletă plimbându-se în plină stradă.

Tot legat de siguranță, mai bine zis de cea financiară. Cu toate că la fiecare colț veți putea găsi un schimb valutar precum în Chișinău, mai sigur ar fi să vă schimbați banii în grivne de acasă, pentru că vă veți trezi că din cauza inflației nimeni nu vrea să vă schimbe euro/dolari în grivne. Mai simplu și mai sigur ar fi să găsiți un ATM sau să achitați cu cardul bancar în localurile ce vă permit această modalitate de plată.

Pentru cei care nu dispun de prea mult timp, o astfel de călătorie cu avionul este perfectă deoarece e o experiență deloc obositoare, foarte confortabilă, scurtă şi probabil cea mai eficientă pentru un city break. Recomandăm cu încredere zborurile celor de la FlyUIA.

Sperăm că recomandările nostre vă vor fi utile în timpul călătoriei pe care doriți să o faceți în viitorul apropiat în Kiev. Keep calm and travel on!

 

IMG_3285
Arhitectura din centrul orașului Kiev
IMG_3287
Arhitectura impunătoare din centrul orașului Kiev
IMG_3291
Arhitectura din centrul orașului Kiev
IMG_3297
În spatele cortinei publicitare este o clădire care a avut de suferit în urma Euromaidanului.
IMG_3344
O clădire administrativă
IMG_3353
Clădire din centrul istoric și administrativ al orașului
IMG_3357
O vacă pentru decor
IMG_3366
Așa arată Banca Națională a Ucrainei
IMG_3373
Stația de metrou Kreșceatik. În timpul Euromaidanului aceasta a fost închisă.
IMG_3409
Arhitectura istorica a Kievului nocturn
IMG_3413
Arhitectura istorica a Kievului nocturn
IMG_3453
Un castel din incinta magazinul Roshen realizat din zahar caramelizat prăjit
IMG_3463
Vitrina unei farmacii din centrul orașului
IMG_3512
Kîivska Perepicika – locul preferat al localnicilor de a-și lua un fel de plăcințele făcute în ulei „takeaway”.
IMG_3515
I am KYIV – un loc popular pentru a-ți face poze selfie.
IMG_3519
PinchukArtCenter (pe dreapta) ocupă șase etaje din această clădire.
IMG_3520
În spatele „cortinei patriotice” are loc restaurarea unei clădiri vechi din centrul vechi al orașului.
IMG_3555
Clădirile istorice sunt foarte bine conservate în Kiev.
IMG_3626
Vedere peste podul Parcului și peste Nipru
IMG_3692
O bătrână cerșetoare alături de cel care cere milă trecătorilor prin lătrat
IMG_3701
Bisericile sunt atracția numărul unu pentru majoritatea turiștilor, mai puțin pentru noi.
IMG_3723
Un carusel pentru copii
IMG_3740
În fața unui restaurant am găsit și câteva gâște care își au propria locuință dotată cu tot alaiul.
IMG_3748
Clădire din centrul istoric al orașului
IMG_3754
Poarta de Aur din spate este o reconstrucție a Porții de Aur a Kievului.
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente