Povestea lui Rafael, bucătarul arab care gătește 100 de shaorme pe zi pentru chișinăuieni

rafa
Foto: Rafael, arabul care gătește pentru moldoveni

Fast food-ul cu specific oriental este tot mai mult răspândit pe străzile Chișinăului, astfel încât tuturor ne sunt familiare localurile în care poți cumpăra o shaorma cu aproximativ 30 de lei. Rafael Gaber este originar din Kuweit, iar de câțiva ani le servește chișinăuienilor acest preparat „făcut cu suflet”.

Shaormaua gătită de Rafael nu doar că are specific oriental, dar este preparată chiar după rețete originale. Dacă mergi la Piața Centrală și se întâmplă să-ți fie foame, opțiunile sunt multe, iar printre acestea se regăsește și posibilitatea de a mânca în localul lui Rafael, situat în apropiere.

Rafael este născut în Kuweit, dar a trăit până la 25 de ani în Iordania. Atunci a hotărât să vină în România, unde a studiat design interior și a lucrat în domeniul construcțiilor. Acolo a cunoscut-o pe viitoarea sa soție, o tânără originară din R. Moldova. După șase ani trăiți în România, Rafael învățase deja limba română, iar pentru soția sa, a decis să se mute în Republica Moldova.

„Eu mi-am păstrat religia musulmană, în ceea ce o privește pe soția mea, ea a rămas creștină. Copiii noștri sunt liberi să aleagă. Diferențe mari nu sunt. Ceea ce nu e bine pentru voi, nu e bine nici pentru noi”, a spus Rafael.

Afacerea culinară a inițiat-o împreună cu un prieten, dar, din cauza că nu au putut face față tuturor cheltuielilor, aceasta a fost preluată de altcineva, însă Rafael a rămas angajat. „O astfel de afacere trebuie să fie puternică, dacă se dorește să reziste. A fost greu și este în continuare greu să întreții o astfel de afacere”.

 

Rafael, arabul care gătește pentru moldoveni
Rafael, arabul care gătește pentru moldoveni

Rafael este unul din cei patru angajați ai localului și spune că ceea ce fac ei este un lucru de echipă: „Nu există șefi, există doar echipa și responsabilitățile fiecăruia”. Clienții pentru care Rafael ajunge să facă și până la 100 de bucăți de shaorma pe zi sunt fideli și se întorc de fiecare dată, lucru de care te convingi îndată ce-l auzi pe Rafael adresându-se majorității celor care intră în local cu apelativul „prietene”, dând dovadă că le știe preferințele.

Rețeta originală de shaorma nu conține varză, ne spune Rafael, iar asta e singurul lucru pe care îl adaugă în rețetă, de când gătește pentru cei din Chișinău. Rafael urmează o rețetă mai veche, astfel încât, carnea este friptă pe grătar clasic, la orizontală, nu așa cum se obișnuiește azi – pe gril vertical. Lipia mai calitativă decât la alți concurenți, dar și faptul că Rafael gătește cu suflet, i-au fidelizat clienții în timp și i-au făcut să revină mereu. „Secretul meu este că eu fac ca pentru mine, iar când faci pentru tine, faci cu mai multă grijă. Gustul și calitatea sunt prioritare. De asemenea, trebuie să ai grijă cum te porți cu clienții care îți devin, în timp, prieteni”.

Din bucatele tradiționale moldovenești Rafael iubește clătitele. În Moldova s-a obișnuit, însă spune că este greu să te descurci aici, pentru că „Moldova bate pasul pe loc”. Motivul pentru care rămâne este familia sa, dar planifică să-și ia de la început cariera de designer, pe care o vede realizată în România. În timp ce bucureștenii îl așteaptă pe designerul arab care gătește „cu sufletul”, chișinăuienii se mai bucură de rețetele orientale, adaptate la cele moldovenești.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente