(foto) Ciocolată raw în Moldova preparată handmade de o tânără vegană

rodica
Foto: Ciocolată raw PC: madein.md

Rodica Dumbrăveanu, deținătoarea unui blog de rețete vegetariene, vegane și raw vegane, are o pasiune aparte pentru ciocolată. Ea este printre unicele persoane din Moldova ce prepară ciocolată raw, folosind doar ingrediente naturale.

E tânără, a adoptat un stil de viață vegan și are un blog care vine să educe și să inspire creativitate persoanelor interesate de un mod de viață sănătos. Mai nou, are o preocupare inedită în Moldova, ciocolata raw.

De unde a venit inspirația pentru producerea ciocolatei raw?

Nu mai voiam să mănânc ciocolată din comerț, plină de zahăr și atunci am hotărât să încerc eu însămi să prepar altceva. Primul experiment în acest context a fost reinterpretarea „Chișinăului de Seară”, rețetă plasată și pe blogul personal. Au urmat multe încercări, am absolvit un curs online de creare a ciocolatei raw vegane și am citit cărți de specialitate.

 

Ciocolata handmade a Rodicăi Dumbrăveanu
Ciocolata handmade a Rodicăi Dumbrăveanu

Prin ce se deosebește ciocolată raw de cea obișnuită?

Se deosebește prin ingredientele conținute și prin gust. Ciocolata mea este mult mai fină, iar prima senzație la degustare e untul de cacao și nu zahărul, după cum ne-am obișnuit. Ciocolata raw este ciocolata adevărată, după mine. Ea nu conține soia, nu conține zahăr rafinat, nu conține E-uri și alte șmecherii nocive cu care industria ne păcălește.

Ce produse şi condimente adăugătoare foloseşti la producerea ciocolatei? Se poate spune că reţetele tale sunt unice?

În Moldova, cu siguranță! Folosesc doar ingrediente naturale, 100% raw, acestea fiind unturi, uleiuri esențiale, nuci, fructe uscate sau fructe congelate, tot felul de super alimente, chiar și piper sau un mic strop de sare roz de Himalaya. O nebunie de arome și gusturi!

 

Aşa arată ciocolata în forme
Aşa arată ciocolata în forme
Ingredientele pot fi uşor observate
Ingredientele pot fi uşor observate

Ce studii ai și care e tangența dintre facultatea absolvită și actuala ocupație?

Eu sunt arhitectă, am fost și fotografă o perioadă. Acum fac uz de toate cunoștințele mele întru realizarea acestui produs și aici mă refer atât la blog, cât și la ciocolata în sine. De absolut tot mă ocup eu. La fabricarea cutiilor în care se ambalează dulciurile folosesc aceeași tehnică pe care o utilizam la realizarea machetelor în timpul facultății, iar calitatea pozelor de pe blog sunt rezultatul experienței acumulate în perioada în care practicam fotografia.

 

Ciocolata raw aranjată în cutiuţă
Ciocolata raw aranjată în cutiuţă
Modul de împachetare a ciocolatelor
Modul de împachetare a ciocolatelor
Cutiuţa cu ciocolate raw e gata
Cutiuţa cu ciocolate raw e gata
Eticheta din spate.
Eticheta din spate

Unde ai reușit să faci văzute creațiile tale culinare și ce impresii au provocat?

Participând la un eveniment în România, organizat de comunitatea „Totul despre raw”, cei de acolo au apreciat bucatele mele. Am gătit ravioli și tiramisu crudivor, adică netratat termic și fără zahăr, sare. Ravioli a fost preparat din sfeclă cu brânză de caju, iar tiramisu-ul din lapte de cocos și nuci. La Chișinău, cu ocazia aniversării a 3 ani de GourmandEye, am organizat un atelier de gastronomie raw vegană, denumit „Din dragoste pentru viată”, unde am gătit un meniu latin 100 % crud și sănătos.

Ce este „Revista cu Gust” la care colaborezi?

Pe lângă blog și multitudinea de rețete înscrise acolo, contribui și la o Publicație online a bloggerilor culinari din R. Moldova, anume „Revista cu Gust”. Suntem cinci bloggeri care participăm la crearea ei și revista are deja un an.

Cât te costă să întreții un stil de viață vegan?

Inițial, ai impresia că prețurile sunt foarte mari, dar în momentul în care renunți la carne, costurile se compensează. Odată ce îți pui anumite restricții, începi să devii mult mai creativ. Cuvântul cheie e inventivitatea.

 

Rodica Dumbrăveanu PC: madein.md
Rodica Dumbrăveanu PC: madein.md
Taguri: #culinarie
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente