În Chișinău activează școli-fantomă care iroresc bugete de sute de mii de lei

100_2590
Foto: Poză simbol PC: liceu.md

Autorităţile din Chişinău risipesc anual sute de mii de lei pentru două gimnazii din sectorul Botanica în care nu se mai fac lecții din 2012. Cei mai mulţi bani sunt cheltuiţi pentru salarizarea celor două directoare și a câtorva paznici, care supraveghează clădirile lăsate să se năruie.

Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chișinău a propus de opt ori aleşilor locali să lichideze de jure instituţiile, pentru ca spaţiile să poată fi oferite unor şcoli ce se înghesuie în grădiniţe. Consilierii comunişti se opun însă, pe motiv că elevii n-ar avea condiții mai bune, dacă s-ar muta.

De doi ani, în gimnaziile nr. 3 şi nr. 6 din sectorul Botanica al Capitalei nu mai sună clopoţelul. În septembrie 2012, autorităţile municipale au decis să-i treacă pe cei circa o sută de elevi din Gimnaziul nr. 3 în componenţa Liceului Teoretic „Mircea cel Bătrân”, iar pe cele câteva zeci de copii din Gimnaziul nr. 6 i-a transferat în Liceul Teoretic „Traian”. Oficialii și-au motivat decizia prin faptul că edificiile celor două gimnazii au o capacitate de câteva sute de locuri fiecare, iar în lipsa unui număr suficient de elevi, statul nu face decât să irosească banii.

Un milion de lei pentru salarii

Acum, cele două clădiri pustii au geamuri sparte, pereţi fisuraţi şi acoperişurile deteriorate. Paradoxal este însă faptul că din septembrie 2012 până în 2015 inclusiv întreţinerea acestor şcoli-fantomă a costat 1.435.000 de lei, dintre care aproape un milion a fost cheltuit pentru plata salariilor directoarelor și a câtorva paznici, iar restul – pentru mici reparații și servicii comunale.

„E adevărat că erau puţini copii, iar şcoala are o capacitate de 800 de locuri. Însă comasarea trebuia să se facă din timp, nu la jumătatea lunii septembrie. Da, acum continui să primesc salariu, dar nimeni nu întreabă cât am suferit moral când s-a luat decizia!”, s-a plâns Elena Rebeja, care în acte este în continuare directoare a Gimnaziului nr. 3, dar în realitate administrează o clădire părăsită, iar singurii săi subalterni sunt patru paznici.

De opt ori pe ordinea de zi

După închiderea celor două şcoli, responsabilii de la Direcţia generală educaţie, tineret şi sport a Primăriei Chişinău planificau să folosească edificiile eliberate pentru alte instituţii de învățământ. Astfel, din septembrie 2014, după reparații și adaptare, în Gimnaziul nr. 3 urmau să înveţe elevii Liceului „Pro Succes”, una dintre puţinele şcoli cu practici incluzive din ţară. În Gimnaziul nr. 6 ar fi trebuit să studieze tinerii din două licee cu program seral. Deocamdată, aceste instituţii îşi desfășoară activitatea în clădirile a trei grădiniţe – nr. 44, 35 şi 115. Situația va rămâne neschimbată până când consilierii municipali nu vor lua decizia formală de a lichida gimnaziile nr. 3 și nr.6. Subiectul a figurat deja de opt ori pe agenda ședinței CMC, dar a fost respins sau amânat. În lipsa unei soluţii, Primăria Chișinău va continua să scoată anual sute de mii de lei din hazna pentru întreţinerea unor clădiri lăsate să se năruiască.

Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb, şefa Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, pregăteşte actele pentru a veni cu aceeaşi propunere în faţa aleșilor locali pentru a noua oară. „Banii sunt cheltuiţi nejustificat pentru întreţinerea acestor şcoli. Consiliul Municipal este singura instituţie care poate lua decizia. Acum ar urma să vin a noua oară cu aceeaşi propunere. Să vedem care va fi soluţia. Aceste sedii nu s-ar distruge dacă am adapta şcolile pentru alţi copii”, a explicat Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb.

Citește continuare pe Anticorupție.md.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente