2 milioane de euro pentru susținerea învățământului profesional tehnic din Moldova

IMG_0433
Foto: Școala de meserii nr.2 din Bălți

Un proiect de sprijin pentru pilotarea formării profesionale duale, în special pentru meseriile din domeniul agriculturii și industriei alimentare, va fi lansat în toamna anului curent în câteva școli profesional tehnice din republică.

Proiectul, care va fi implementat de Ministerul Educației în comun cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, este sprijinit de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Valoarea totală a proiectului constituie 2 mln Euro.

În cadrul formării profesionale duale, întreprinderile preiau rolul instruirii practice a elevilor, iar în anumite cazuri și a celei teoretice. Acest sistem de formare profesională este pilotat, în prezent, în cadrul a trei meserii de la școala profesională nr. 5 din Bălţi, în parteneriat cu compania germană Draexlmaier, producătoare de componente auto pentru BMW și Audi.

Potrivit viceministrei Educației, Loretta Handrabura, proiectul va contribui la racordarea sistemului educațional la cerințele pieței muncii. „Învățământul dual german este un model cunoscut și apreciat în lumea întreagă. Ne propunem să învățăm de la ei și să încercăm să inserăm, ajustăm unele elemente în sistemul nostru. Mai mult decât atât, modelul de învățare în întreprindere ne va ajuta să sporim calitatea studiilor, fapt care va duce la îndeplinirea priorității strategice de dezvoltare economică – racordarea sistemului educaţional la cerinţele, în dinamică continuă, a pieței muncii”, a menționat viceministra.

La rândul său, Gheorghe Gaberi, viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, susține că, pentru a accesa piața Uniunii Europene, sunt necesare investiții în calitatea produselor agricole. „Unul dintre factorii determinanți ai calității este forța de muncă. În acest context, considerăm că este necesar ca întreprinderile să fie implicate masiv în procesul de pregătire a viitorilor angajați. Salutăm proiectul GIZ, care ne va ajuta să îmbunătățim programele de pregătire a specialiștilor și meseriașilor în domeniul agricol”, a subliniat viceministrul.

Potrivit lui Philipp Johannsen, directorul GIZ Moldova, „Proiectul va susține ambele ministere-partenere în transferul și adaptarea elementelor sistemului dual, implementarea cărora va spori competitivitatea pe plan internațional a companiilor locale”.

Proiectul va facilita implicarea mediului privat în procesul de instruire duală, astfel, ca pe viitor mai multe companii din țară să ofere platforme de pregătire practică pentru elevi din mai multe școli profesional tehnice. În acest context, vor fi oferite posibilități de formare pentru maiștrii din întreprinderi, care vor preda în grupele de elevi.

Totodată, proiectul va pune bazele reformei de conținuturi pe care le studiază elevii din instituțiile cu profil agricol din țară, astfel, ca oferta educațională a acestor instituții să corespundă cerințelor pieței muncii.

Actualmente, în Republica Moldova funcționează 61 de instituții de învățământ profesional tehnic, inclusiv 13 școli de meserii și 2 școli private.

În anul 2014, Ministerul Educației, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, a inițiat o amplă reformă de sistem în domeniului învățământului profesional tehnic. Reforma, care se va finaliza în anul 2020, își propune să asigure calitatea și relevanța studiilor în domeniul profesional tehnic și o conexiune maximă cu piața muncii.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente