Iurie Leancă: Cel mai important obiectiv este ca după absolvire, tinerii să-și găsească un loc de muncă bine plătit

IMG_0436
Foto: Iurie Leancă la Orhei PC: GOV

Declarația a fost făcută de Prim-ministrul Iurie Leancă în cadrul celei de-a doua ediții a Conferinței pedagogilor și a maiștrilor din învățământul profesional tehnic. Evenimentul a avut loc la Colegiul Pedagogic din Orhei și a adunat peste o sută de reprezentanți din domeniul învățământului.

„Atunci când aducem investiții în Republica Moldova spunem că aceste investiții nu trebuie doar să creeze un potențial de export mai mare, noi vrem ca aceste investiții să creeze noi locuri de muncă. Recent, am constatat la o companie, care va avea de lucru pe o perioadă îndelungată, minimum zece ani, că din 200 de angajați doar 40 erau din Republica Moldova. Am întrebat pe reprezentanții companiei de ce nu angajează specialiștii de la noi, am constatat că abia înacest an, la două colegii au început pregătirea specialiștilor pentru aceste calificări”, a precizat Iurie Leancă.

Șeful Executivului a vorbit și despre problema șomajului printre tineri, care, de altfel, vizează toată Europa: „Doar în țări dezvoltate precum Germania sau Austria, care au sistem vocațional modern, șomajul este relativ mic. Cel mai important obiectiv al nostru este ca după absolvirea școlii profesionale sau a colegiului, sau a universității, tinerii să își găsească un loc de muncă bine plătit.”

 

PC: GOV
PC: GOV

În cadrul conferinței, s-a făcut referere și la reformele desfășurate în domeniul învățământului profesional tehnic, realizările și problemele din domeniu, dar și la transformările care urmează să aibă loc. De asemenea, s-a vorbit despre prevederile Codului Educației cu privire la învățământul profesional tehnic, crearea Centrelor de excelență, dezvoltarea învățământului dual, rezultatele cartografierii instituțiilor profesional tehnice, revizuirea curriculară și acțiunile care urmează să fie întreprinse de Ministerul Educației pentru modernizarea acestora.

La eveniment au fost invitați și oamenii din afaceri pentru a vorbi despre necesitățile pe piața muncii.

Reuniunea a fost organizată de Ministerul Educației și are drept scop consolidarea platformei de dialog între sistemul educațional profesional tehnic și partenerii sociali: agenți economici, Patronate, Sindicate și comitete sectoriale.

Acum două zile, Ministerul Educației a desfășurat o conferință similară la Bălți, iar pe 17 octombrie va organiza o reuniune și la Cahul.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente