Declarațiile liderilor PLDM, PD, PL după consultările cu oficialii europenii

collage
Foto: PC: #diez

Liderii partidelor pro-europene, PLDM, PDM şi PL, au purtat marţi, 20 ianuarie, consultări cu preşedintele Alianţei Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa, Graham Watson, cu preşedintele comisiei pentru politică externă a Parlamentului European, Elmar Brok, şi vicepreşedintele Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European, Knut Fleckenstein, transmite IPN.

După întrevedere, preşedintele PLDM, Vlad Filat, a spus că această discuţie a fost una importantă. „Din punctul meu de vedere, am făcut un pas important în a înţelege mai bine cum stau lucrurile. Continuăm să muncim. Ne-au recomandat să continuăm procesul de integrare europeană şi, în acest sens, vom avea tot sprijinul din partea UE şi partidelor care iau decizii la nivel european. Nu am discutat despre crearea unui guvern minoritar, ci despre formarea coaliţiei dintre aceste trei partide”, a spus Vlad Filat. Liderul PLDM a mai spus că trebuie să fie consolidată societatea şi toţi cei care pot să contribuie la integrarea Republica Moldova în UE trebuie să poată să o facă.

Liderul PDM, Marian Lupu, a spus că această vizită demonstrează un mare interes al UE pentru Republica Moldova, este un semn de interes pentru continuitatea politicilor de integrare europeană. „Colegii nu au venit aici pentru a ne cere ceva, pentru a ne impune ceva. Ei nu fac imixtiuni în afacerile interne ale altor ţări, au manifestat interesul şi susţinerea în continuare a politicilor pe care le-am început. Noi nu am discutat în detalii formatul de coaliţie. Dacă s-ar purcede la asemenea discuţii, ar însemna presiuni, interferinţe. Ei au fost foarte corecţi, pe ei îi interesează parcursul Republicii Moldova, guvernarea, care vor fi priorităţile de politică internă şi externă”, a spus Marian Lupu.

Interesul UE este ca la graniţa Uniunii Europene să fie un partener stabil, un partener cu o situaţie politică stabilă, o societatea integră, unită şi ca în următorii 4 ani să ne mişcăm înainte, să ne modernizăm. Acesta este interesul nostru şi, implicit, interesul UE”, a mai adăugat Marian Lupu.

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a menţionat că o concluzie în urma întrevederii a fost necesitatea creării unei alianţe din cele trei partide. „Noi ne-am asumat drumul european şi suntem responsabili şi trebuie să-l construim”, a spus Mihai Ghimpu. Liderul PL a menţionat că după această întrevedere au crescut şansele pentru crearea majorităţii, dar fiecare partid va decide cum va acţiona. Liderul PL a mai spus că partidul a mai făcut un compromis, menţionând că este vorba de ministere. „Este vorba de ministere, tot aceleaşi, doar că altfel. Patru ministere”, a menţionat Mihai Ghimpu.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente