Dorin Chirtoacă despre negocierile AIE3: „Mergem înainte, că înainte o fost mai bine”

primar–
Foto: PC: moldovacurata.md

Dorin Chirtoacă, prim-vicepreședintele PL, este de părere că negocierile pentru formarea noii coaliții se aseamănă cu Balada „Mioriţa”, iar deciziile PLDM-ului și PD-uliu cu privire la negocierile cu PCRM au fost luate mai demult „pe la apus de soare”. Primarul Chișinăului a făcut această declarație luni noaptea pe pagina sa de Facebook.

„Acum câteva săptămâni, am spus în glumă că negocierile merg ca în balada „Miorița”… și că este nevoie de o coaliție ca în Europa, mai exact ca în Germania. Acum nu mai știu, să consider în continuare că am glumit sau să trec gluma la declarații serioase… Pentru că pe-un picior de plai, astăzi, luni, 12 ianuarie, la sfârșitul rundei de negocieri, ne-am înțeles cu colegii din PLDM și PD că ne vedem mâine seara pentru a continua discuțiile. Colegii au spus că este necesar să discute pe interior în PLDM și PD punctul de vedere al PL prezentat la ședința de azi. La ieșire am fost întrebați de presă ce declarații avem de făcut. Tradițional, am răspuns că nu sunt declarații noi de făcut și că discuțiile continuă pe toate punctele de pe agendă”.

Chirtoacă admite că decizia de a include PCRM într-o posibilă formulă de guvernământ a fost luată de către PDM ȘI PDLM cu mult timp înainte de discuțiile de luni seara. „Peste 20 de minute, fiind deja la sediul PL, în mod surprinzător pentru noi, am aflat din presă, că PLDM și PD au făcut declarații prin care au anunțat despre un blocaj și despre invitarea PCRM la negocieri. Și atunci, dacă pentru a se pronunța asupra punctului nostru de vedere ei au spus că este necesar să discute mâine la partid, când și cum PLDM și PD au decis să înceapă negocierile cu PCRM?

Conform statutului oricărui partid, asemenea decizii se iau de forurile de conducere: birouri permanente, consilii politice etc. Este evident, că între runda de negocieri și declarațiile de presă, nu s-au convocat niciun fel de ședințe statutare a două partide diferite. Rezultă că, dacă asemenea decizii într-adevăr au fost luate la nivel de partid, atunci lucrul acesta putea fi făcut nu mai înainte de runda de negocieri de azi (n.r 12 ianuarie 2015).

Rezultă deci: fie că runda de azi (n.r 12 ianuarie 2015) a fost de ochii lumii, deciziile PLDM și PD cu privire la PCRM fiind luate mai demult, „pe la apus de soare”, fie că declarațiile făcute în această seară nu au la bază decizii luate la nivel de partid. Așadar, mergem înainte, că înainte o fost mai bine!”, se arată în mesajul liderului liberal.

Reamintim că luni seara, 12 ianuarie, în urma încheierii unei noi runde de tratative între PDM, PLDM şi PL pentru formarea unei alianțe proeuropene de guvernare, Marian Lupu, președintele PDM a declarat că negociere au intrat în impas din cauza celor de la PL care își doresc funcția de șef al statului. PLDM și PDM consideră însă că „funcţia de Preşedinte nu poate fi partajată”. Din acest motiv cele două partide insistând și asupra unui dialog cu PCRM.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente