Dorin Chirtoacă recunoaşte că PL îşi doreşte funcţia de preşedinte al ţării

chirtoaca-1
Foto: Dorin Chirtoaca. PC: tribuna.md

Vicepreşedintele Partidului Liberal Dorin Chirtoacă recunoaşte că formaţiunea pe care o reprezintă îşi doreşte funcţia de preşedinte al ţării. Mărturia a fost făcută în cadrul emisiunii „În PROfunzime” de la postul de televiziune „PRO TV Chişinău”, transmite IPN.

Chirtoacă a spus că această funcţie este cea care va rămâne după ce partidele pro-europene cu mai multe voturi decât PL îşi vor alege câte o funcţie. „Noi insistăm pe practica europeană. Aşa că PLDM, care are cele mai multe voturi va cere funcţia de premier, după care urmează PDM, care pretinde la funcţia de preşedinte al Parlamentului, iar noi, dacă avem cele mai puţine mandate, ne vom mulţumi cu ceea ce ne va rămâne, funcţia de şef al statului”, a spus Chirtoacă.

Vicepreşedintele liberal a reiterat poziţia formaţiunii privind revizuirea Constituţiei prin referendum, astfel încât şeful statului să poată fi ales cu 51 de voturi în Parlament, în loc de 61 şi s-a pronunţat împotriva alegerii directe a preşedintelui. „În condiţiile Republicii Moldova, există riscul ca preşedinte al ţării să fie ales şi un politician de extremă stângă care ar conduce ţara în Uniunea Vamală. Preşedintele trebuie să aibă susţinere politică din partea Parlamentului. Avem deja experienţa a doi preşedinţi care au activat fără susţinere politică şi cunoaştem consecinţele”, a argumentat Chirtoacă.

Dorin Chirtoacă a mai spus că partidele pro-europene n-au ajuns la partajarea funcţiilor. „Deocamdată, suntem în căutarea acelei chei care să asigure funcţionarea coaliţiilor democratice nu pentru patru ani, dar pentru mai mulţi ani înainte. Deocamdată, nu am discutat partajarea funcţiilor. Trebuie să vină PLDM cu propuneri, deoarece are cele mai multe mandate, iar PDM aşteaptă să se facă propunerile, după care va spune, dacă le acceptă sau nu”, a declarat Chirtoacă.

Fostul deputat liberal, Ana Guţu, a declarat în cadrul aceleiaşi emisiuni că un referendum despre care vorbesc liberalii, nu ar avea şanse de izbândă, motivul principal fiind că „oamenii pur şi simplu nu vor înţelege întrebarea”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente