(foto) Work and Study: Pentru câteva zile, elevii au simțit ce înseamnă să lucrezi la un birou

work
Foto: PC: colaj #diez

În perioada 17 – 19 decembrie 2014, elevii din I.P.L.T. „Spiru Haret” au participat la proiectul „Work and Study”. Aceștia au mers în diverse instituții de stat şi companii private pentru a se familiariza cu munca la birou.

 

Nicoleta Damian
Nicoleta Damian

Nicoleta Damian a mers la Centrul de Medicină Legală, Centrul de Simulare în Medicină
Am avut onoarea să merg pentru 3 zile la Centrul de Medicină Legală şi această experienţă a fost super. La început am fost invitaţi la o masă rotundă, unde am vorbit despre ce este medicina legală, iar după asta, am mers prin laboratoare, pentru a vedea procesul de muncă. Ni s-au povestit cazuri interesante, dar totodată stranii. Am studiat ţesutul unei femei drogate, care a decedat recent. Am aflat că, prin intermediul părului poţi să afli unde se afla omul în timpul unui asasinat. Apoi, am mers la muzeul centrului, unde am aflat detalii despre fiecare element al muzeului. Am văzut cel mai interesant exponat al muzeului – o mumie naturală a unui copil, care este datată încă din 1946.”

Gheorghe Radu a mers la  Because
„A fost o experienţă interesantă, chiar mi-a plăcut. Cel care ne-a făcut cunoştinţă cu domeniul bussinesului a fost Andrei, un băiat de vreo 20 de ani, dar care ştia totul despre acest aspect. El are multe idei, iar acestea îl ajută să se dezvolte pe piaţa Republicii Moldova şi nu doar. Am avut mai multe discuţii, în care el ne-a dat sfaturi despre cum putem dezvolta ceea ce am început. În timpul discuţiilor, noi aveam o sarcină: să scriem cât mai multe modalităţi pentru a dezvolta o afacere. Mi-a plăcut acest program şi sper că data viitoare să fie o perioadă mai lungă.”

 

Nicoleta Moisei
Nicoleta Moisei

Nicoleta Moisei a mers la TRM
„Am petrecut două zile la Teleradio-Moldova, două zile pline de experiențe noi și nu numai. Ceea ce vreau să menționez este faptul că, instituția este plină cu oameni fascinanți, care fac zi de zi o muncă extraordinară pentru ca noi să auzim la radio un rezultat bun. La Radio Moldova Tineret am petrecut câteva ore alături de Ronin Terente, am intrat în emisie directă. Da, da, ÎN EMISIE DIRECTĂ. Am avut discuții mai serioase despre minorități sociale, planuri pentru viitor etc. În a doua zi a stagierii am descoperit și Radio Moldova Actualități. Aici se abordau subiecte mai serioase deja, însă atmosfera la fel mi s-a părut degajată și prietenoasă. Țin să menționez că m-am simțit foarte bine acolo și vreau să revin neapărat în studio. Am înțeles că, omuleții de la radio sunt perfect satisfăcuți sufletește și că este foarte frumos ceea ce fac ei. Personal, aș fi încântată să pot crea la fel ca ei, de aceea, în continuare, voi opta pentru jurnalism.”

 

Experiența Nicoletei la TRM PC: Programul Work and Study
Experiența Nicoletei la TRM PC: Programul Work and Study

 

Ștefania la Magenta Consulting PC: Programul Work and Study
Ștefania Răileanu

Ştefania Răileanu a fost la Magenta Consulting
„A fost un timp deosebit, unde am reuşit să facem un sondaj, să elaborăm corect un chestionar. Am învăţat cum se pun corect întrebările pentru a avea un rezultat cât mai precis. De asemeanea, am fost în calitate de cumpărător misterios, evaluând, astfel, deservirea personalului unei companii. Magenta Consulting a fost primitoare şi chiar ne-a propus locuri de muncă part-time.”

 

Experiența  Ștefaniei la Magenta Consulting PC: Programul Work and Study
Experiența Ștefaniei la Magenta Consulting PC: Programul Work and Study

 

Victor Colța
Victor Colța

Victor Colța a fost la StarNet
„Am rămas foarte mulțumit de experiența acumulată în cadrul intershipului la StarNet. Mi-a plăcut faptul că administrația StarNet a fost receptivă și a acceptat ca noi, elevii, să venim și să învățăm câte ceva de la angajații săi. Nu știu câte lucruri pot să vă spun, din cauza faptului că am semnat un contract de confidențialitate, dar la general vorbind, am înțeles pe ce se ține tot internetul din țară, iar una din cele mai memorabile experiențe a fost sudarea fibrei optice cu ajutorul unor dispozitive speciale. Am văzut unde se aplică concret cunoștințele pe care le-am acumulat în urma absolvirii cursurilor Cisco IT Essentials și pe parcursul acestei săptămâni mi-am format o viziune mai clară asupra carierei în IT.”

 

Experiența lui Victor la Star Net PC: Programul Work and Study
Experiența lui Victor la Star Net PC: Programul Work and Study

 

Arina Livadari
Arina Livadar

Arina Livadari, Inspectoratul Fiscal de Stat

„Vizita la fisc mi-a dat răspuns la multe întrebări legate de impozite și rolul acestora în Republica Moldova – întrebări care nici nu mă prea interesau înainte. Datorită excursiei am reușit să înțeleg că profesia nu contează, atât timp, cât ai oameni interesanți alături și cât ai interes deosebit față de ceea ce faci.”

 

Prin acest program, organizatorii și-au propus să aducă valoare adăugată elevilor liceului „Spiru Haret” și să le faciliteze alegerea vocațională. Mulți dintre ei sunt în pragul alegerii unei universități, iar această experiență le-a oferit posibilitatea să guste din bucătăria unei meserii pe care ar urma să o profeseze, și să se asigure că asta e ceea ce-și doresc cu adevărat.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Alina Gîrneț
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente