(foto, video) Șoferi vs pietoni: a cui va fi pietonala?

IMG_4429
Foto: Barierele de la intrare din partea străzii Columna

Termenul limită de dare în exploatare a străzii Pietonale a fost schimbat în câteva rânduri. Aceste amânări au fost însoțite de multe critici către autorități din partea cetățenilor și odată ce strada capătă un aspect tot mai apropiat de cel final, un lucru nu e clar până în prezent, a cui va fi aleea?

Din momentul în care a fost instalat pavajul, pietonala s-a schimbat la față, atrăgând privirile trecătorilor care sunt tot mai entuziasmați. Însă a apărut altă problemă, zeci de mașini, zilnic, sunt parcate în zona care, teoretic, este pentru pietoni. Chiar și Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat, recent, că aleea arată ca o mare parcare.

Au avut loc și incidente pe această stradă. Recent, un locuitor al capitalei a fost lovit de o mașină chiar în timp ce se afla pe pietonală. Acesta a alertat poliția, dar polițiștii au declarat că nu pot face nimic, atâta timp cât nu există instalat un indicator care să indice cum că este interzisă parcarea în zona dată.

Organizația obștească StopHam, care luptă cu șoferii nedisciplinați, ce își parchează mașinile neregulamentar, a realizat un video de pe aleea pietonală, arătând cum încearcă să alunge șoferii parcați acolo.

Membrii acțiunii civice „Tinerii Moldovei” au blocat intersecția străzilor Columna și Alexandru Diordiță, pentru a atenționa șoferii care parchează și circulă neregulamentar pe strada pietonală.

Observăm că autoritățile au reacționat și au fost instalate bariere care împiedică intrarea mașinilor în zona pietonală. Nu este clar însă, dacă aceste blocuri din beton au fost puse în urma ultimelor incidente sau, conform planului, abia acum era preconizat să fie montate, cert e un lucru, ele există.

 

Barierele de la intrare din partea străzii Columna
Obstacolele instalate la intrarea din partea străzii Columna
Obstacolele instalate la intrarea din partea străzii Cosmonauților
Obstacolele instalate la intrarea din partea străzii Cosmonauților

În schimb, la zona de mijloc a pietonalei, la intersecția cu strada Alexandru cel Bun, mașinile încă stau parcate, fiindcă deocamdată, nu au fost instalate bariere.

 

Din lipsa barierelor, mașinile încă stau parcate
În lipsa barierelor, mașinile încă stau parcate

De asemenea, au fost instalate bare care nu vor permite accesul automobilelor în porțiunea pietonalei care se intersectează cu strada Cosmonauților.

 

Porțiunea de pe strada Cosmonauților
Porțiunea de pe strada Cosmonauților

Reamintim că lucrările de amenajare a străzii au demarat în anul 2012. Costul total al proiectului este de 12 milioane de lei. Proiectul se realizează cu suportul unui agent economic, în baza unui parteneriat public – privat, iar restul banilor au fost alocați din bugetul municipal.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente