(foto) „Global Village” a găzduit un schimb intercultural dintre 12 țări

Fotor0810120229
Foto: Global Village a oferit un schimb intercultural a celor 12 țări participante

Un frumos eveniment ce a presupus un schimb intercultural între reprezentanții a 12 țări participante, numit „Global Village”, a avut loc sâmbătă, 9 august, în incinta centrului comercial din Chișinău, Shopping MallDova.

Organizatorii evenimentului au fost AIESEC Chișinău, care au venit cu inițiativa de a îmbogăți locuitorii capitalei cu un program cultural. „Global Village” s-a desfășurat sub aspectul unui târg, unde erau expuse obiecte tradiționale și reprezentative fiecărei țări, însoțit de partea festivă, în care tinerii au cântat, au dansat și au participat la diverse concursuri.

 

Marina
Alumna AIESEC, Marina Pascari

Alumna AIESEC Chișinău, Marina Pascari, ne-a vorbit despre Global Village și tinerii internaționali care au venit să viziteze Moldova: „Evenimentul de astăzi este organizat de către AIESEC Chișinău, ONG-ul ce aduce impact în societate prin implementarea multiplelor proiecte orientate către tinerii noștri din Republica Moldova cât și de peste hotare. În cadrul evenimentului de astăzi sunt prezenți 30 de tineri din 12 țări, care au venit în Republica Moldova pentru dezvoltare personală, profesională și culturală. Scopul evenimentului „Global Village” este de a aduce la cunoștință participanților și spectatorilor cât de mare este lumea și, în același timp, pe cât de mică e; de a sensibiliza cetățenii noștri cu referire la diferențele de cultură și de a le demonstra pe cât de tare ne asemănăm; și desigur unul din scopuri este să ne distram și să petrecem plăcut timpul împreună

De asemenea, promovăm proiectele de voluntariat propuse tinerilor de la noi, care au posibilitatea de a călători și a se implica în diverse activități internaționale. Străinii care au venit de această dată au participat și vor participa la proiectele: „iLead” – pentru tineri din licee, ce vizează training-uri despre devenirea unui lider, „Summer Box” – pentru copii și liceeni din taberele de vară, unde au internaționalii fost educatori și „Moldova Place” – promovează cultura și tradițiile Republicii Moldova.”

Cele 12 țări care au venit să își demonstreze tradițiile sunt: Ucraina, Bulgaria, Turcia, Rusia, Lituania, Georgia, Cehia, Grecia, Azerbaidjan, Marea Britanie, China și Vietnam. Vă oferim prilejul să descoperiți cultura acestor țări.

 

Ucraina

Ucraina
Ucraina

Ucraina s-a prezentat printr-un dans național, la care s-au implicat cinci tineri doritori de a-l învăța. De asemenea, cultura ucraineană s-a afișat prin intermediul costumului și a prosopului tradițional, numit „rushnik”, pe care se pune pâinea, drapel, coroniță de flori, ciorapi care, de curând, au început a fi decorați cu elemente naționale și bancnota țării.

 

Bulgaria

Bulgaria
Bulgaria

Bulgaria și-a făcut o introducere a culturii sale naționale printr-un dans tradițional, numit „Horo”, care se aseamănă mult cu hora noastră moldovenească. Masa Bulgariei a oferit vizitatorilor brânză și pâine bulgărească.

 

Turcia

Turcia
Turcia

Dansul reprezentanților Turciei s-a dovedit a fi energic. Pe lângă mișcările picioarelor des întâlnite în dansurile diferitelor țări, aici se adaugă și bătăi din palme. Turcii au îndulcit vizitatorii cu Lucum și Pișmaniye. De asemenea, au expus băuturi alcoolice tari ca Raki și Șalgam, nuci, pălăria tradițională și un element din costumul femeiesc pentru dansuri orientale.

 

Rusia

Rusia
Rusia

Tânăra din Rusia a citit o poezie despre frumusețea și măreția țării sale. Pe masă a expus ciocolată și drapele de la Soci, păpușele tradiționale „matrioshka”, suvenire, ceai din Krasnoiarsk și acadele din caramelă „Barbaris”.

Lituania

Lituania
Lituania

Tânăra din Lituania a invitat la dansul său tradițional, la care participă perechi ce formează un tunel improvizat. Din obiectele expuse fac parte câteva feluri de bijuterii, cel mai reprezentativ fiind colierul din chihlimbar și dulciuri locale.

 

Georgia

Georgia
Georgia

Tinerii din Georgia au dansat și au oferit ocazia de a gusta din bucatele lor tradiționale: khachapuri și khincali. Au adus cu ei și câteva cărți despre țara din care provin și un suvenir – o farfurie.

 

Cehia

Cehia
Cehia

Cu toții am auzit despre berea cehă, care a și fost elementul asupra cărora s-a accentuat. Prezentarea Cehiei a constat dintr-un concurs în care tinerii trebuiau să bea bere la viteză. O altă băutură tradițională care a fost servită este un lichior numit Becherovka. Masa lor a fost plină cu gustări delicioase: prăjituri, ciocolată și bomboane colorate „Lentilky”.

 

Grecia

Grecia
Grecia

Cele trei tinere din Grecia au arătat dansul lor tradițional – sirtaki. Cultura Greciei se aseamănă mult cu cea a Turcilor, având aceeași băutură – Raki, aceleași dulciuri – Lucum și chiar mișcările de la dans sunt apropiate. Masa Greciei a fost bogată cu mâncare și băutură. Pe lângă cele menționate anterior, fetele au servit vizitatorii cu o altă băutură tradițională – Oyzo, un fel de sarmale moldovenești numite dolma, dulceață din fructe. Au expus și ulei de olive, prăjituri din nuci cu miere, pesmeți, pește, cafea și costumul tradițional.

 

Azerbaidjan

Azerbaijan
Azerbaidjan

Tinerii din Azerbaidjan au dansat și au prezentat mâncarea lor tradițională, printre care ardei și roșii umplute cu orez și carne, vin, suvenire și simbolul statului – eșarfa denumită Buta.

 

Marea Britanie

Marea Britanie
Marea Britanie

Tânăra din Marea Britanie a interpretat un cântec tradițional și a prezentat drapelul Marii Britanii și a Țării Galilor, câteva cărți poștale și mingea de rugby, un sport răspândit la ei.

 

China

China
China

Tânăra din China a interpretat o piesă populară în prezent la ei în țară. Fiind un stat cu o cultură bogată, masa a fost plină de lucruri interesante. Au fost expuse câteva feluri de evantaie: cel rotund și cele mici sunt pentru dame, iar evantaiul mare este bărbătesc; două buzunare roșii în care se pun banii în ajunul Anului Nou chinezesc; două drapele: unul contemporan și al doilea vechi, utilizat pe timpul dinastiei Chin; ceai, sos picant tradițional, pensulă pentru scris și schema organismului uman unde sunt reprezentate punctele asupra cărora se acționează pentru a trata diverse boli.

 

Vietnam

Vietnam
Vietnam

Vietnam a reprezentat drapelul țării și un maiou cu același generic. Tânăra a interpretat imnul național.

Cultura acestor 12 țări a fost cunoscută și admirată de zeci de chișinăuieni, printre care și Mirela Grosu, căreia Global Village i-a lăsat o amprentă plăcută.

 

Mirela Grosu
Mirela Grosu

„Am urmărit toate țările și am rămas impresionată de cultura fiecăreia. Sper că acest gen de evenimente va fi organizat și pe viitor la noi, deoarece este pentru prima dată când vizitez așa ceva”, a afirmat ea.

 

Cristina Cerneanu
Cristian Cerneanu

„Vin la Global Village de câțiva ani. Este un eveniment frumos, unde poți descoperi cultura altor țări, ceea ce în Moldova nu se desfășoară atât de des. Astăzi m-am implicat și în câteva dansuri pe care le știam de mai mult timp”, ne-a relatat Cristian Cerneanu, vizitatorul evenimentului.

„Global Village” este un eveniment care se organizează în întreaga lume și promovează toleranța, gândirea liberă și comunicarea interculturală.

AIESEC este o rețea globală de tineri, care are drept scop dezvoltarea potențialului de leadership al acestora pentru a aduce un impact pozitiv în societate. AIESEC Chișinău a fost fondat în 2008, iar printre proiectele de bază pe care le desfășoară se numără: „Globex”, „UpGreat”, „Weekend School”, „iLead”, „Summer Box”, „Moldova Place”. În 2008 și în 2011, AIESEC Chișinău a fost desemnat drept cel mai activ ONG din Republica Moldova.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente