(video) O tânără susținătoare a persoanelor HIV+ a oferit îmbrățișări gratuite chișinăuienilor

Aga
Foto: Agnieszka Kamińska, voluntară EVS și „Inițiativa Pozitivă” oferea îmbrățișări gratuite trecătorilor din Chișinău, PC: captură video

Agnieszka Kamińska este voluntar EVS, iar în Moldova colaborează în special cu ONG-ul „Inițiativa Pozitivă”, unde i-a și venit ideea acestui one-time action, de a oferi îmbrățișări gratuite.

Aga3Filmulețul creat de ea reflectă starea unei persoane HIV pozitive, care în mare parte este ignorată de societate. Agnieszka, sau Aga după cum îi spun prietenii, a crezut inițial că va fi o acțiune de o durată scurtă, însă acum dorește mai des să repete acest mic experiment social. „Aș dori să o fac și în alte orașe ale țării, ba chiar în alte țări. Nu mă așteptam ca acest video să fie privit și lumea să se intereseze de el. Însă acum observ că a fost o idee bună și că astfel pot să-i ajut pe oameni să cunoască mai mult despre modul de transmitere al virusului imuno-deficitar. Scopul acestui filmuleț era să crească gradul de conștientizare al virusului, întrucât în Moldova majoritatea nu știe nimic despre aceasta, până și tinerii puțin cunosc despre acest subiect. În opinia mea, videoul a avut un mesaj simțitor”, a adăugat Aga.

În filmuleț, Aga poartă un tricou, pe care scrie „Da, sunt HIV+ Îmbrățișează-mă!”. La întrebarea cum i-a venit ideea și care a fost feedback-ul din partea trecătorilor, ea a răspuns că inițial, ideea îi venise în ziua Caravanei Auto, din cadrul campaniei „Pentru Viață 2014”. „În ziua în care a fost dat startul caravanei, eu împărțeam materiale informative despre HIV, și observam cum oamenii evitau să mă privească în ochi. Unii chiar nu doreau să se apropie să ia careva materiale. Și m-am întrebat ce-ar fi fost, dacă o persoană HIV+ i-ar îmbrățișa pe trecători, precum este în campania Free Hugs, mișcare ce se petrece din anul 2004, dar nu a fost populară cu referință la persoanele bolnave de HIV.

De data aceasta, totul părea mult mai negativist: oamenii mă evitau totalmente, unii chiar fugeau și nu doreau să mă privească în ochi. La început de filmări mă simțeam normal, însă după câteva minute doream să dau jos tricoul de pe mine. Paza unui magazin mi-a spus că „oameni ca mine nu au ce căuta în fața acestuia”. Până acum nu înțelegeam de ce persoanelor HIV+ le era frică să vorbească deschis despre statutul lor, iar după această acțiune totul a devenit clar. Persoanele care m-au îmbrățișat, au fost cele ce cunoșteau deja despre asemenea mișcări ca Free Hugs, și erau majoritatea voluntari sau turiști.”

Totuși Aga le mulțumește tuturor persoanelor care s-au implicat în filmarea acestui spot. A avut parte de persoane care au ajutat-o gratuit cu filmările, editarea și sfaturile pentru copyright. Însă la capitolul financiar, a avut suport din partea organizației sale coordonatoare, care a oferit finanțe pentru un tricou și mici materiale informative, pe care Aga le împărțea trecătorilor.

„Înainte să încep această campanie, nu pricepeam de ce persoanele HIV pozitive nu-și dezvăluie statul. Îmi imaginam că ei, din contra, trebuie să se afirme, pentru ca societatea să înțeleagă – nu este periculos să cunoști o persoană, care trece prin asemenea experiență gravă. Rămân pe aceleași poziții, însă modul în care oamenii îi privesc și îi discriminează este oribil. Trebuie să educăm societatea din Republica Moldova, astfel încât oricine poate să-și reveleze statutul și să posede drepturi egale cu ceilalți. Înțeleg că nu este ușor, mai ales că în școli se predă puțin despre virus și modul acestuia de a fi transmis. Iată de ce un asemenea filmuleț este perfect pentru a oferi tuturor șansa de a afla multe și de a conștientiza toate ce se întâmplă”, a afirmat Aga, sperând că în curând să i se alăture mai mulți aliați. Filmulețul îl puteți privi mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente