Moment important pentru Republica Moldova – Acordul de Asociere a fost ratificat cu majoritatea voturilor “pentru”

10527979_771756396209679_524102602_n
Foto: PC: gov.md

Proiectul a fost aprobat în prima lectură cu majoritatea voturilor. Acordul de Asociere a fost votat de 59 de deputați pentru, 4 deputați au votat contra, iar 35 deputați au lipsit de la ședință.

La ședința de ratificare 35 deputați au lipsit de la procedura de vot. Pentru ratificare au votat 59 de deputați parlamentari. Împotrivă au votat patru deputați.

Grigore Petrenco, deputat în cadrul PCRM a votat categoric împotriva ratificării Acordului de Asociere cu UE. La fel au făcut și Igor Dodon și Zinaida Greceanîi.

În cadrul ședinței speciale, Președintele Parlamentului, Igor Corman a declarat: „Felicit cetăţenii! Adresez mulţumiri tuturor colegilor pentru munca depusă în acest proces. Aduc mulţumiri ambasadelor europene. Toţi cei care au fost alături de noi în aceşti ani. Aduc mulţumiri deputaţilor, pentru că acest rezultat de datorează muncii depuse în Parlament şi dimensiunea externă. Despre partea acordului s-au spus multe, dar aş vrea să vorbesc despre însemnătatea politică care l-a făcut prin pasul acesta Moldova. Cetăţenii ne-au votat şi au sancţionat pe cei care nu aveau consegvenţă. Moldovenii circulă liber în Europa. Producătorii noştri vor vinde produsele pe o piaţă civilizată. De toate aceste beneficii au parte toţi cetăţenii.

Uneori suntem excesiv de modeşti, dar astăzi vom spune lucrurilor pe nume – ne-am respectat angajamentul! În acelaşi timp este important să fim corecţi. Niciun partid nu trebuie să profite de aceste aşteptări. Proiectul european aparţine moldovenilor, nu unui partid. Chiar dacă suntem într-un an electoral trebuie să le arătăm oamenilor că am învăţat din greşelile trecutului şi ne putem respecta unul pe celălalt. Suntem într-un moment crucial, şi aş dori să arăt că suntem în stare să ne solidarizăm.

PCRM – prin decizia de a nu vota acest acord, va rata şansa istorică! Orice document este perfectibil, şi nu văd probleme pentru care nu am putea face anumite perfectări. Nu există nicio explicaţie serioasă pentru a nu vota acest Acord. Cooperarea cu partenerii din Est – trebuie să continuăm dialogul, dar nu trebuie să cădem în capcana apărătorilor Rusiei, care vor să destabilizeze situaţia din ţară. Dacă cetăţenii vor avea de suferit, vinovaţii sunt la putere! Vă invit să finalizăm acest pas responsabil. Mulţumesc şi fie ca după alegerile din 30 noiembrie să fim în aceiaşi consistenţă.”

Mai multe despre ședința specială desfășurată cu aceatsă ocazie, precum și discursurile oficialilor, vedeți aici, aici, și aici.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente