(livetext) Astăzi, 2 iulie, are loc ratificarea Acordului de Asociere într-o ședință specială

10510416_771756389543013_1250191146_n
Foto: PC: gov.md

Parlamentul R. Moldova ratifică la ora 10.00 Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Între timp, câteva mii de persoane s-au adunat în fața Legislativului pentru a susține decizia Acordului.

„Domnule Dodon, luni am fost în Găgăuzia. și vreau să vă anunț cu satisfacție, că fermierii de acolo în pofida acestei propagande primitive, înțeleg ce posibilități se deschid pentru ei odată cu semnarea și ratificarea Acordului de Asociere”, s-a adresat Iurie Leancă către Igor Dodon.

„ Astăzi ați adus cu forța multe mii de angajați de stat. În ultimele zile s-a depreciat foarte mult moneda națională în favoarea euro. De aici vine întrebarea, ați făcut studiile la Moscova, avem 500 mii de moldoveni la Moscova, avem mai mult de o pătrime de exporturi în Uniunea Vamală, în momentul când vor apare probleme, care va fi reacția dvs. în această situație?

Ce ţine de ipocrizie, într-o zi de doliu când a trecut în nefiinţă marele domnitor Ştefan cel Mare. Când socialiştii au mers la Bruxelless am vrut să vă dăm o lecţie de democraţie pentru că nu ne-aţi dat voie să protestăm la Chişinău. Ce ţine de ratificarea acestui Acord, dvs sunteţi conştient că prin graba pe care o daţi dovadă acum, fără să ţineţi cont de toată societatea, nu veţi putea avea un dialog eficient cu regiunile. Cum vreţi dvs să asiguraţi un dialog normal între diferite regiuni, între diferite etnii dacă nu aţi ţinut cont de părerea lor şi aţi anulat referendumul.

Acest Acord poate fi denunțat și va fi denunțat”, i-a replicat Dodon Premierului Republicii Moldova.

Leancă: „astăzi relațiile noastre cu Moscova sunt mult mai stabile, bazate pe respect reciproc. Iată care este cheia succesului.”

Dumitru Diacov: „Pentru Republica Moldova și pentru toți cei care stau în fața Parlamentului e o zi festivă. E o zi neagră pentru câteva partiduțe care au pornit pe o cale greșită.

Mă bucur că clasa politică a depășit, după 20 de ani, multe momente grele.

Până la sfârșit de an vor fi multe speculații pe marginea Acordului, pentru că suntem într-un an electoral.

Eu am o simplă întrebare: Acordul care a fost semnat pe 27 iunie, contravine unui document semnat de noi în cadrul CSI?”

Iurie Leancă: „Obiectivul integrării europene trebuie să fie un obiectiv promovat de întreaga țară. E bine să chemăm actuala opoziție la o abordare consensuală.

În ceea ce privește întrebarea Dvs. Nu există nici un impediment între documentul semnat în cadrul CSI și Acordul de Asociere. La fel, nu va exista nici o contradicție cu documentul care va fi semnat degrabă cu Turcia.”

Mihai Godea: „Vreau să mulţumesc echipei şi dvs prim-ministrului pentru tot efortul depus. Vreau să menţionez şi faptul că nu este zi mai potrivită pentru acest act istoric, decât această coincidenţă cu trecerea în nefiinţă a marelui domnitor Ştefan cel Mare. Pentru că el însuşi a spus să nu cedaţi Moldova ruşilor, citiţi istoria domnilor.”

Iurie Leancă: „Sunt convins că împreună cu cetăţenii, cu partenerii europoni vom putea depăşi acum mai uşor aceste provocări. Nu suntem primii şi nu ultimii. Au mai trecut şi alte pe aici. Nu trebuie să reinventăm bicicleta, sunt şi aspecte care ţin de evoluţiile regionale, dar ştiţi dl Godea că fiecare criză este şi o şansă de oportunitate.”

Mihai Ghimpu: „Vă mulţumiesc pentru faptul că aţi accentuat că ceea ce facem azi este rezultatul muncii de patru ani. Pentru această zi au luptat generaţii, şi-au jertfit viaţa unii pentru ca noi să ratificăm acest acord pentru ca să distanţăm de cei care au furat liniştea buneilor noştri şi astăzi mai vor să ne fure şi viitorul nostru.

Mulţumim stimaţi cetăţeni că aţi dat dovadă de verticalitate şi susţinut parcursul european. Însă, ne va ajuta acest acord să scăpăm de corupţie, contrabandă şi hoţie?”

Iure Leancă: „Acordul de Asociere este un fundament pentru a accelara lupta cu aceste flagele care încă ne macină societatea, care insuflă încă neîncrederea cetăţeanului în instituţiile statului, dar şi a partenerilor europeni în colaborarea noastră.”

Mihai Ghimpu: „Îmi place primul răspuns, mulţumesc, dar totuşi ar fi bine ca oamenii să audă, aproximativ când vor simţi oamenii aceste valori europene?”

Iurie Leancă: „În aceşti patru ani am reuşit să schimbăm un pic la faţă Republica Moldova. Deja am făcut primii paşi, siguri firavi, dar deja am pornit reformele în justiţie, care va combate corupţia. Sunt deja câteva realizări vizibile.”

Ghenadie Cebanu: „Vreau să îi sugerez domnului Dodon să iasă în faţa acestor cetăţeni din faţa Parlamentului şi să îi întrebe cine i-a impus să vină aici. Este bine cunoscut că ţările care deja au trecut acest drum, au ajuns să aibă o viaţă mai calitate, mai multă siguranţă, mai multe oportunităţi. Dvs aţi spus că Acordul va spori securitatea noastră şi va ajuta la  păstarea tradiţiilor. Vreau să vă întreb cum în ce mod vor fi făcute aceste lucruri?”

Iurie Leancă: „Vreau să mă refer doar la un singur element pe care l-aţi menţionat – securitate. Acordul ne oferă securitate alimentară, economică, energetică. Vreau să vorbesc despre securitatea energetică, vreau să menţionez că pe 27 august când vom celebra independenţa ţării prima moleculă de gaz european ar putea traversa frontiera ţării prin gazoductul Iaşi-Ungheni. Aceasta se datorează relaţiilor noastre cu prietenii din România şi din UE. În următorii ani vom consolida aceste relaţii şi vom beneficia de extinderea acestei securităţi.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente