(livetext) Discursurile lui Valeriu Streleț și Marian Lupu în cadrul ședinței dedicate ratificării Acordului de Asociere

collage
Foto: PC: colaj #diez

În cadrul ședinței speciale dedicate ratificării Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, Valeriu Streleț și Marian Lupu au ținut și ei discursuri.

Valeriu Streleț: „Este un eveniment istoric. Suntem mereu în pericol de a fi „mâncaţi”! Sunt nişte pietre de moară care ne condamnă la regres. Putem aborda exemplul altor naţiuni care au rupt cordonul cu lumea post sovietică. Avem şansa istorică de a ne debarasa de istoricul sovietic.

Oponenţii care au părăsit sala sunt ipocriţi când afirmă că Acordul va fi împotriva intereselor Moldovei. Modelul european de organizare ne va fi scutul care ne va debarasa de oamenii corupţi. Acordul de Asociere a fost discutat, fiind orientat spre consolidarea relaţiilor dintre Moldova şi UE. Pentru UE semnarea Acordului cu ţara noastră semnifică o mare responsabilitate. Succesul nostru devine o chestiune de onoare pentru partenerii noştri europeni. Avem de muncit mult!

Admit faptul că unele puteri regionale ar putea fi deranjate de obiectivele UE. Poate că îngrijorează pe unii parteneri cu pretenţii, dar această opţiune este dictată pentru viitorul cetăţenilor noştri. Momentul istoric de astăzi nu ar fi fost posibil fără de fruntaşii – Vlad Filat, Iurie Leancă, Marian Lupu şi Nicolae Timofti, Doamna Natalia Gherman, şi mulţi mulţi alţii. Să-i felicităm!

Am avut şi mai avem parte de o opoziţie agresivă. Marea noastră muncă ne este în faţă. Felicitări cetăţenilor, pentru că susţin parcursul european ţării noastre.”

Marian Lupu: „ Deputaţii Parlamentului au datoria de a spune un DA ferm. Susţinerea noastră reprezintă patriotismul nostru. Este ceea ce cetăţenii aşteaptă de la noi. Vectorul european înseamnă creşterea bunăstării. Drumul spre Europa va însemna pentru cetăţenii noştri salarii şi pensii mai mari, educaţie şi îngrijire de calitate mai bună. Nu avem voie să ne întoarcem din acest drum. Ratificând acordul vom primi un acces mai mare pe piaţă, investiţii mai mari, vom avea resurse pentru a schimba ţara în bine. Beneficiind de buna amplasare  a ţării noatre, viitorul Republicii Moldova arată mai bine ca oricând. Acest Acord nu este îndreptat împotriva nimănui. Este important ca Acordul nostru de Asociere întăreşte şi cooperarea cu Ucraina. Vom vedea o creştere semnificativă a volumului de shimburi cu Ucraina. Deşi unii prezic contrariul, sunt convins că acest Acord va fi un element de unificare pentru cetăţeni.

Soceitatea modlovenească înţelege că vectorul european este benefic tuturor. Acesta este pricnipalul argument pentru care PD va susţine ratificarea acestui Acord. Este adevărat că acest acord şi cere ceva de la noi, în special performanţă şi seriozitate. Trebuie să luptăm mai mult, să promovăm reforme, să creştem competitivitatea ţării noastre.

Cred că munca nu este şi nu poate fi vreodată duşmanul Moldovei. Prin muncă vom ridica ţara noastră. Mă adresez cetăţenilor care privesc cu teamă consolidarea relaţiilor cu UE, stimaţi concetăţeni, Moldova fi aceeaşi pe care o ştim. Ea va avea şansa să-şi întărescă economia, să priemască investiţii, să devină mai modernă. Asta înseamnă şi garantarea securităţii frontierei. O integrare ar aduce garanţia integrităţii sale în frontierele ei.

Fie că admit, sau nu, forţele politice care se opun vectorului european fac jocuri stataliste. Nicăieri în lume dreptul cetăţenilor cu apartenenţe etnice nu sunt garantate precum în UE. Mesajul acordului de asociere: Şansa de dezolvatare, drum bun pentru viitor! Vă îndemn să faceţi un gest de patriotism şi să votăm Acordul de Asociere. Avem o şansă care există odată la o generaţie. Azi şi în anii care vor urma ne cerem dreptul la prosperitate.”

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente