Vitalie Cojocari: Balurile de absolvire din Moldova – greșit de scumpe!

getImage (86) (1)
Foto: PC: msmia09.blogspot.ro

Absolvenții claselor a XII-a care au susținut în luna iunie examenele de bacalaureat sunt în perioada balurilor de absolvire. Corespondentul Știrilor Pro TV România, basarabeanul Vitalie Cojocari, a publicat o postare la acest subiect pe blogul său. Iată ce scrie jurnalistul:

Am lipsit de la propriul bal de absolvire. Nu a fost o catastrofă, deși mărturisesc, am umblat o zi, două cam plouat. Spre surpriza mea am trecut ușor peste faptul că nu am fost la bal. Oricum, era o perioadă grea. Nu aveam bani nici să merg până la Orhei cu autocarul, darămite să-mi permit luxul de a plăti pentru petrecerea respectivă. Părinții mi-au spus-o direct, fără ocolișuri: “nu avem bani”. Astăzi nu regret. Banii pe care i-am economisit atunci mi-au fost de mare folos la facultate: mi-am plătit căminul și drumul până la Chișinău.

Poate de aceea sunt extrem de uimit când îi văd acum pe absolvenții de liceu din Moldova care se dau astăzi în stambă în rochii de seară foarte scumpe, când afișează costume pentru care unii moldoveni ar munci o vară la Moscova, când îi văd pe puștani de 18 ani coborând din Q7 în fața restaurantului unde se ține balul. Ce valori au acești copii? Ce li se insuflă? Faptul că în viață are succes cel care este îmbrăcat în cele mai scumpe țoale, care are cea mai nouă și scumpă mașină? Valorile setate în capurile tinerilor moldoveni sunt greșite. Paradoxal, Moldova este cea mai săracă țară din Europa, cu cel mai prost sistem educațional și are cele mai scumpe și mai fastuoase baluri de absolvire. Unde greșim?

Eu cred că greșesc părinții. Este în regulă să le permiți copiilor să meargă să se distreze la un bal de absolvire. Dar unii sar calul și le cumpără cea mai scumpă rochie, cea mai scumpă mașină, cea mai scumpă geantă de marcă. Aiurea. Ciudat este faptul că nu toți părinții au bani pentru asta. Mulți muncesc din greu în Italia, Spania, Moscova și le trimit bani copiilor acasă pentru ca ei să îi toace pe aceste baluri. Ulterior banii vor fi tocați pe discoteci, dar nu pe cursurile de la facultăți. Apoi copiii vor merge în străinătate, după părinți ca să strângă bani pentru nuntă. Iar nunta va fi o prelungire a balului de absolvire: cu limuzină, cu restaurant în Chișinău, cu rochie/costum scumpe, foc de artificii. Așadar, moldovenii învață valorile greșite… încă din copilărie.

Sursa: Cojocari.ro

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Olesea Cember
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente